Turska i Makedonija sarađuju u borbi protiv terorizma

Izvor: Southeast European Times, 16.Jan.2015, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska i Makedonija sarađuju u borbi protiv terorizma

Dve zemlje su se dogovorile da njihove bezbednosne agencije efikasnije razmenjuju informacije.

16/01/2015

Miki Trajkovski za Southeast European Times iz Skoplja -- 16.1.2015.

Turska i Makedonija intenziviraju saradnju u borbi protiv terorizma. Ove dve države, kao i celokupan balkanski region, pogođeni su tim fenomenom, rekli su zvaničnici.

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov i turski premijer Ahmet Davutoglu saglasili su se prošlog meseca u >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Skoplju da unaprede proces razmene informacija oko bezbednosnih izazova vezanih za terorizam.

„Sastanak je održan u skladu sa Rezolucijom 2178 Saveta bezbednosti UN koja se odnosi na pretnju od stranih terorističkih boraca i predviđa saradnju kroz razmenu informacija. Predsednik Ivanov takođe konstantno razgovara sa drugim regionalnim liderima, jer bezbednosne pretnje utiču na širi region“, navodi se u saopšrenju iz kabineta Ivanova prosleđenom SETimesu .

Davutoglu kaže da je Makedonija važan partner i da može da računa na bezuslovnu podršku Turske, uključujući nastojanja Skoplja za prijem u NATO.

„Želimo da Makedonija uskoro postane članica Alijanse. Niko ne podržava Makedoniju na tom putu kao Turska“, rekao je Davutoglu.

Eksperti dodaju da će saradnja Turske i Makedonije posebno osujetiti islamske borce koji koriste Tursku kao tranzitnu zonu za pridruživanje ekstremističkim organizacijama u Siriji i šire.

„Kroz ovu vrstu saradnje Turska na neki način garantuje bezbednost Makedonije“, kaže Stefan Budžakovski, bivši makedonski policijski zvaničnik, u izjavi za SETimes. „Pomoć Turske protiv Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), kao i drugih terorističkih grupa, može biti usmeravanje na polju hvatanja u koštac s bezbednosnim rizicima. Oni imaju veliko iskustvo s tim. Pored toga, Turska bi mogla da obezbedi tehnologiju.“

Budžakovski kaže da bezbednosne agencije dve zemlje već međusobno sarađuju, ali daljom saradnjom zatvoriće se postojeće praznine.

Preko 650 makedonskih vojnika imalo je priliku da se edukuje i obučava na turskim vojnim akademijama. Turska je takođe poklonila opremu makedonskoj vojsci.

Zvaničnici kažu da je antiteroristički centar NATO-a sa sedištem u Ankari posebno značajan za rešavanje bezbednosnih pretnji sa kojim su suočene zemlje regiona, a takođe je, pored vojske, pomogao i balkanskim bezbednosnim agencijama i policiji.

„Centar NATO-a ima organizovane radionice, obuku, kurseve, simpozijume i razvijene doktrine koje direktno utiču na na razvoj veština i razmenu iskustava između zemalja u regionu. Efekat ovog pristupa je veliki jer mi stvaramo jedinstvenu platformu vezanu za to kako bi trebalo da se suprotstavimo terorizmu“, kaže Nesip Mehmet, direktor NATO centra u Ankari, u izjavi za SETimes.

Centar će pružati specijalizovanu obuku za regionalne bezbednosne službe, uključujući makedonsku policiju. U njemu je obučeno preko 8.000 policajaca i vojnika.

„Postoji više oblasti preko kojih centar utiče na ovaj problem. Pokrenuli smo kurs protiv bombaša samoubica, a sada kurs oko IDIL-a – kako funkcioniše i i koji su to motivi i generatori radikalizacije“, navodi Mehmet.

Novi izazovi globalne bezbednosti učinili su saradnju Makedonije i Turske važnom, rekla je Birgul Demirtaš, ekspert sa TOBB Univerziteta za ekonomiju i tehnologiju u Ankari.

„Nemiri na Bliskom istoku, posebno od kada je IDIL dobio na snazi, donose Turskoj važnu ulogu da zaustavi priliv džihad boraca iz zapadne Evrope i sa Balkana u Irak i Siriju“, rekla je Demirtaš za SETimes.

Demitraš dodaje da će učešće turskih i makedonskih snaga u novoj misiji NATO-a u Avganistanu dodatno ojačati saradnju između dve zemlje.

Dopisnica Menekše Tokjaj iz Istanbula doprinela je ovom izveštaju. .

Šta Turska i Makedonija mogu da učine da bi unapredile svoju saradnju protiv terorizma? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.