Turska ekspanzija se nastavlja

Izvor: B92, 25.Avg.2014, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Turska ekspanzija se nastavlja"

Aktivna neoosmanistička politika prema Balkanu će biti nastavljena, a Vlada Srbije je na dobrom putu da osmisli svoju strategiju prema tome, kaže Tanasković.

Državni vrh Srbije na dobrom je putu da osmisli i počne dosledno da sprovodi politiku prema Turskoj, koja planira i sprovodi ozbiljnu ekspanziju na Balkan, ocenio je islamolog i bivši ambasador u Turskoj Darko Tanasković za "Naše novine".

Tanasković smatra da je državni vrh Srbije na dobrom putu da osmisli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i počne dosledno da sprovodi politiku prema Turskoj, "koja bi strategijski počivala na nužnosti ostvarivanja što korisnije i korektnije saradnje s ovom značajnom i snažnom državom s jedne, i na zaštiti naših dugoročnih državno-nacionalnih interesa od neoosmanističkih posezanja, s druge strane".

Tanasković je rekao i da "nema sumnje da će aktivna neoosmanistička politika prema našem regionu biti nastavljena, pogotovo ako novi premijer Turske bude sadašnji šef diplomatije Ahmet Davutoglu".

Na pitanje da li postoje veće šanse da BiH postane unitarna država ili da se Republika Srpska osamostali, Tanasković je odgovorio da država BiH može postojati samo kao labava konfederacija dvaju ili triju nacionalno definisanih entiteta.

"Svako nametanje drugačije formule dovelo bi do rasta napetosti, mogućih sukoba i, u krajnjoj liniji, pre ili kasnije, do dezintegracije zemlje", zaključio je Tanasković, koji će uskoro preuzeti dužnost ambasadora Srbije pri Unesku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.