Turska dozvolila koalicionim snagama da koriste njene baze

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jul.2015, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska dozvolila koalicionim snagama da koriste njene baze

ANKARA - Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je Turska dozvolila koalicionim snagama, predvođenim SAD, da koriste njene vazduhoplovne baze na jugu zemlje za operacije protiv ekstremističke Islamske države.

U saopštenju se navodi da će i turske vazduhoplovne snage učestvovati u tim operacijama, prenijela je agencija AP.

Turski borbeni avioni bombardovali su rano jutros prvi put položaje džihadista Islamske države u Siriji, što predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << dramatičnu eskalaciju sukoba do koje je došlo poslije pogibije jednog turskog vojnika u borbama na tursko-sirijskoj granici, objavila je kancelarija turskog premijera Ahmeta Davutoglua.

Istovremeno, turska policija je uz pomoć helikoptera i specijalnih snaga tokom noći izvršila racije na više od 100 lokacija u Istanbulu, na kojima se sumnjalo da su se nalazili pripadnici IS i kurdskih militanata.

Odluka o bombardovanju položaja IS u Siriji je donijeta na sastanku zvaničnika bezbjednosnih službi kasno sinoć u Ankari, kojim je predsjedavao premijer Davutoglu.

To je prvi put da turske vazdušne snage izvode napad na IS otkad su džihadisti 2013. počeli da nadiru preko Iraka i Sirije, pri čemu su zauzeli velike teritorije tih zemalja i došli do same granice sa Turskom.

Predsjednik Turske Tajip Erdogan je rekao da su turski napadi na baze IS na sjeveru Sirije prvi korak i da će akcije protiv ekstremnih islamista, Kurda i ljevičarskih ekstremista biti nastavljene, prenosi Rojters.

Erdogan je rekao novinarima u Istanbulu da ekstremističke grupe moraju da polože oružje ili će se u suprotnom suočiti s posljedicama.

Predsjednik je potvrdio da se Turska saglasila i dozvolila Sjedinjenim Američkim Državama da koriste ključnu bazu na jugu Turske za vojne operacije protiv ekstremista.

On nije precizirao o kakvom se sporazumu radi za koji je jedan američki zvaničnik rekao da je postignut u telefonskom razgovoru Erdogana sa američkim predsjednikom Barakom Obamom.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

SAD će koristiti tursku bazu

Izvor: B92, 24.Jul.2015

Turska je dozvolila koalicionim snagama, predvođenim SAD, da koriste njene vazduhoplovne baze na jugu zemlje za operacije protiv ekstremističke Islamske države...U saopštenju turskog ministarstva spoljnih poslova se navodi da će i turske vazduhoplovne snage učestvovati u tim operacijama, prenela...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.