Turska baklava: Red biznisa, red politike

Izvor: Press, 26.Jun.2010, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska baklava: Red biznisa, red politike

Turci su, pre svega, biznismeni i zato će doći u Srbiju, ali i u svaku drugu zemlju gde mogu da zarade. Kulturološki smo neodvojivi i zato je zbližavanje Srbije i Turske očekivano
Položaj muslimana u Srbiji i njihovi odnosi sa većinskim narodom biće jedno od važnih pitanja srpske politike u skorijoj budućnosti, pošto je sve izglednije ostvarenje takozvanog velikog povratka Turske na Balkan, koji će se odvijati preko Sandžaka, u kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << su tenzije ponovo aktivirane nakon dobrih rezultata koje je muftija Muamer Zukorlić ostvario na izborima za bošnjačko nacionalno veće, objavljivanja Zukorlićeve karikature, a poslednji u nizu spornih momenata koji je zagrejao muslimansko-muslimanske odnose je pitanje vlasništva nad novopazarskom Starom banjom.

Dolaskom na Balkan Turska ostvaruje jedan od svojih spoljnopolitičkih ciljeva, ali je za Srbiju bitno kako i na koji način će se to odraziti kako na bošnjačko-srpske, tako i na odnose unutar muslimanske zajednice.
Plus za muslimane
Jakub Leković, šef kabineta reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića, kaže za Press da je približavanje Turske i Srbije na korist obe države, ali da je, pre svega, značajno za muslimane koji žive u Srbiji i smatraju Srbiju svojom državom.
- Nama je Bog dragi odredio da delimo isti prostor koji se zove Balkan ili, u užem smislu posmatrano, Srbija. Kulturološki smo neodvojivi. Srpska kultura je mnogo toga preuzela od Turske. U srpskom jeziku se svakodnevno koristi tri hiljade turcizama, veliki broj nacionalnih jela došao je iz Turske, ali je i Turska imala mnogo toga da nauči i preuzme iz srpske kulture. Zato je i normalno ovo ekonomsko i kulturno zbližavanje Srbije i Turske i nadam se da će još dobiti na težini. Mi ćemo, kao Islamska zajednica, davati doprinos poboljšavanju odnosa. Postoji kapacitet i da se doprinese poboljšanju odnosa dva naroda koji žive zajedno i, pre svega, da se vrati poverenje između dva naroda, koje je s vremena na vreme bilo poljuljano iz političkih razloga  - kaže Leković.

Naš sagovornik podseća da je u planu da se izgradi veliki islamski centar, koji bi najverovatnije trebalo da bude izgrađen u Beogradu, što će finansirati Turska.
S druge strane, Elijas Rebronja, potpredsednik Sandžačke narodne partije, kaže da ne razume šta znači „novi dolazak Turske na Balkan" i da se u tom smislu ništa neće promeniti u odnosima Srba i muslimana.
- Turci su, pre svega, biznismeni i oni će doći u Srbiju, ali i u svaku drugu zemlju gde mogu da ostvare svoj interes. Turskoj je svakako primamljiviji Beograd, zato što je to veliki centar i tamo imaju ekonomski interes - kaže Rebronja.
On ističe da postoje pokazatelji da se Turska meša u unutrašnje stvari bošnjačke manjine u Srbiji.
- Ambasador Turske je pred izbore za bošnjačko nacionalno veće boravio u Novom Pazaru i svojim izjavama se upleo u događaje. Recimo, poručio je da muftija Zukorlić treba da ostane izvan politike, što je direktno mešanje u izbore za nacionalno veće - ističe Rebronja.
Omer-pašinom džadom
Naš sagovornik ističe da je najveći problem među Bošnjacima u Srbiji što postoji unutrašnji razdor, a da je uvredljiva karikatura muftije Zukorlića, koja je podigla prašinu ovih dana, upravo posledica toga.

Milan Veselinović, lider Srpske liste u Novom Pazaru na poslednjim lokalnim izborima, kaže za Press da na prostoru Sandžaka vlada bezvlašće i da se od najmanjeg problema čas posla napravi veliki unutarbošnjački sukob.
- Te struje u islamskoj zajednici su više posledica njihovih borbi za novac koji dolazi iz islamskih zemalja, nego što to ima veze sa religijom. Često se stiče utisak da se oni utrkuju sa islamskim fanatizmom kako bi okupili što više sledbenika uz sebe. Narod se zamajava pričama da će Turci uložiti novac u puteve, ali oni nude kredite. Što se mene tiče, neka Turci doniraju 30 miliona dolara za put, pa neka se zove i Omer-pašina džada - kaže Veselinović.
Sabor Islamske zajednice u Srbiji
Muslimani pozvani da bojkotuju „Blic"
Sveopšti sabor Islamske zajednice u Srbiji, kojim rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, juče je doneo zaključak da je fotomontaža muftije u pravoslavnoj odori „nastavak genocidne politike prema muslimanima" i zatražio od vrha države sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem na čelu „čvrste garancije" kako bi muslimani u Srbiji osetili ličnu i kolektivnu sigurnost, kao i ravnopravnost sa drugim narodima i zajednicama.

Sabor je podržao stav mešihata da protiv dnevnog lista „Blic" podnese krivičnu prijavu za simboličnu nadoknadu od 100 miliona evra. Na sednici koja je održana „iza zatvorenih vrata" muslimani koji žive u Srbiji pozvani su na bojkot kupovine i distribucije tog lista, a zatražena je podrška i od međunarodnih islamskih organizacija.
Na Saboru je ukazano da su muslimani zabrinuti za budućnost svog verskog i kulturnog identiteta zbog „sve izraženije islamofobije".

- Islamska zajednica neće dopustiti da ova uvreda i drugi primeri netrpeljivosti prema muslimanima na bilo koji način ugroze dobre odnose sa komšijama hrišćanima, ukazujući da se zajednička budućnost gradi na međusobnom poštovanju - ističe se u saopštenju.
Sloboda govora, kako je navedeno, ne može biti izgovor za postupke antisemitizma, rasizma, govora mržnje, a ni islamofobije, što se „pokušava činiti na globalnom planu medijskim uvredama na račun poslednjeg verovesnika islama, Muhammeda a. s. i drugih islamskih simbola". (Ag.)

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.