Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Dec.2015, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska: Istraga protiv prokurdskog opozicionara

Tursko tužilaštvo otvorilo je istragu protiv lidera prokurdske Narodne partije (HDP) Selahatina Demirtaša zbog navodnih komentara o kurdskoj samoupravi, objavila je danas novinska agencija "Dogan".

Na juče održanom Kongresu kurdskih političkih organizacija objavljena je deklaracija kojom se traži samouprava na jugoistoku Turske.

"Pravedni otpor naših naroda protiv politike koja degradira kurdski problem, u suštini je zahtjev i borba za lokalnu samoupravu i lokalnu demokratiju", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << navodi se u zajedničkoj rezoluciji kurdskih grupa.

Turski premijer Ahmet Davutoglu danas je odbio razgovore sa glavnom prokurdskom strankom u zemlji u vezi sa novim ustavom.

"Nije prikladno da prihvatimo HDP kao pregovarača nakon njihovih neučtivih i provokativnih komentara", rekao je Davutoglu.

Davutoglu je u subotu, 26. decembra, otkazao planirani sastanak sa HDP-om.

Turski premijer je optužio Demirtaša za "izdaju" zbog posjete Moskvi samo mjesec dana nakon što je Ankara oborila ruski ratni avion i uzrokovala krizu u odnosima dvije zemlje, prenosi Reuters.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Erdogan: Priča o samupravi provokacija i izdaja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Dec.2015, 11:47

Turski predsjednik Tajip Erdogan optužio je danas lidera prokurdske opozicione partije za "provokaciju i izdaju" jer je podržao samoupravu Kurda na jugoistoku Turske...Erdogan se obratio novinarima dan nakon što je tužilaštvo u Ankari pokrenulo istragu o lideru Narodne demokratske partije Selahatinu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.