Izvor: Southeast European Times, 14.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska AKP prebaciće svoje zakonodavce u drugu stranku ako bude zabranjena

14/07/2008

ANKARA, Turska -- Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) planira da premesti svoje zakonodavce u drugu stranku, ako Ustavni sud na kraju zabrani AKP zbog navodnih antisekularnih aktivnosti, izvestili su u nedelju (13. jula) lokalni mediji. Premijer Redžep Tajip Erdogan se, kako se izveštava, dogovorio o toj opciji sa Tunom Beklevičem, liderom Stranke moćne Turske (GTP). Glavni javni tužilac Abdurahman Jalčinkaja pokrenuo je postupak protiv AKP u martu, tražeći zabranu >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << stranke i rada 70 njenih visokih zvaničnika.

U međuvremenu, glavni tužilac Istanbula Ajkut Džengiz Engin u ponedeljak je podigao optužnicu protiv 85 osumnjičenih lica koja se nalaze u pritvoru u vezi sa istragom Ergenekona. Ta ultranacionalistička sekularna grupa navodno je planirala državni udar. U optužnici se tvrdi da su njeni članovi formirali terorističku ćeliju koja je planirala da pokrene kampanju destabilizacije kako bi zbacila proislamsku vladu. Sud će prihvatiti ili vratiti optužnicu u roku od dve nedelje. (Zaman, Hurijet, Sabah - 14/07/08, Hurijet, Kanal D, Zaman, Sabah, Turkiš Pres - 13/07/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.