Turneja izložbe Vek srpske umetnosti

Izvor: RTS, 01.Apr.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turneja izložbe "Vek srpske umetnosti"

Postavka Narodnog muzeja iz Beograda "Vek srpske umetnosti 1850-1950", koja će do 14. juna biti postavljena u Bukureštu, nakon toga biće predstavljena i beogradskoj publici.

"Vek srpske umetnosti 1850-1950", izložbu na kojoj je predstavljeno 150 dela srpskih slikara iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu, posle bukureštanske publike moći će da pogledaju i Beograđani, najavila je direktorka Narodnog muzeja Tatjana Cvjetićanin.

Izložba je otvorena je 27. marta 2009. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine u Nacionalnom muzeju Rumunije u Bukureštu i trajaće do 14. juna.

U planu je da izložba, osim u Beogradu, i to najverovatnije u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, bude predstavljena u Španiji, kao i u drugim evropskim zemljama, potvrdila je Tatjana Cvjetićanin.

Prema njenim rečima, izložba je posebno reprezentativna zbog toga što su dostupna sva dela iz kolekcije Narodnog muzeja, budući da je stalna postavka te ustanove zatvorena zbog predstojeće rekonstrukcije muzejske zgrade.

Velika izložba srpskog slikarstva sadrži 150 najznačajnijih dela iz svih evropskih umetničkih pravaca, od romatizma do apstraktnog slikarstva.

Izloženo je 119 ulja na platnu, kao i 31 crtež i grafika, autora među kojima su Konstantin Danil, Đura Jakšić, Đorđe Krstić, Uroš Predić, Paja Jovanović, Nadežda Petrović, Petar Dobrović, Sava Šumanović, Milan Konjović, Petar Lubarda, Ljubica Sokić i drugi.

Cvjetićaninova, međutim, nije mogla da precizira ima li pomaka u vezi sa početkom same rekonstrukcije zgrade Narodnog muzeja.

Vlada Srbije prošle sedmice saopštila je da je neophodno da se poništi sporni ugovor Narodnog muzeja sa preduzećem "Kunsttrans" (Kunsttrans) iz Beograda o privremenom smeštanju umetnina iz te nacionalne ustanove u specijalne depoe, jer je taj dokument "štetan po državu".

Desetak dana pre toga članovi Upravnog odbora Narodnog muzeja u Beogradu podneli su ostavke zbog odlaganja rekonstrukcije muzejske zgrade.

Stalna postavka nacionalnog muzeja zatvorena je 2003. godine zbog neodgovarajućih uslova za izlaganje dela, a radovi na obnovi, preuređenju i dogradnji muzejske zgrade, prema prvobitnom planu, trebalo je da počnu 2007. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.