Turk: Srbije nema u Rezoluciji 1244

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2010, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turk: Srbije nema u Rezoluciji 1244

SARAJEVO - "Rezolucija 1244 UN nekada se citira previše ekstenzivno, jer u njoj nema govora o Srbiji kao Srbiji i bilo bi dobro da se razmisli o interpretaciji te rezolucije, jer nije potrebno da joj se dodaju elementi kojih u njoj nema", istakao je predsednik Slovenije Danilo Turk.

Govoreći o komplikovanoj situaciji u odnosima Srbije i Kosova i izostajanju Srbije sa međunarodnih konferencija na kojima se pojavljuje Kosovo kao nezavisna država, slovenački predsednik je, u intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Radiju Federacije BIH, izrazio nadu da će se u budućnosti naći formula koja će omogućiti saradnju svih lidera iz država naslednica nekadašnje Jugoslavije.

Turk je izjavio je da će zemlje zapadnog Balkana biti primljene u Evropsku uniju (EU) kada budu pojedinačno ispunile predviđene uslove. Turk je naglasio da Slovenija podržava napore kandidata i da je spremna pomoći u njihovom približavanju EU.

Današnja Evropa je integrisana Evropa, a ne zbir pojedinačnih nacionalnih država, i zato moraju svi koji žele biti deo Evrope uvažavati taj osnovni princip integrisanja i sposobnost povezivanja s drugima, kazao je Turk.

Predsednik Slovenije veruje da će političari u Bosni i Hercegovini to načelo uvažavati kod planiranja daljnjih aktivnosti.

Na pitanje veruje li da bi za stabilizaciju Balkana bilo dobro da se integracija u EU okonča 2014. Turk je kazao da ne zna da li je to moguće i da ne bi želeo da se usvajaju bilo kakvi rokovi za sledeće korake.

"Loše bi bilo ako bi ti rokovi dolazili spolja, ali mislim da je smisao multilateralnih sastanaka među državama Balkana upravo u tome da se usvoje ocene - šta je moguće i kako ih kolektivno postići u nekom određenom vremenu", konstatovao je Turk.

Ukoliko bi takva ocena došla iz samih država na Zapadnom Balkanu, imala mnogo veću vrednost nego kada je sastavljaju neki birokrati u Briselu ili u nekoj drugoj prestonici, mišljenja je predsednik Slovenije.

Prema mišljenju Aleksandra Fatića, direktora Centra za bezbednosne studije, najava odlaganja odluke o Kosovu Međunarodnog suda pravde potvrda je informacije koja je stigla početkom ove godine da će 2010. godina biti godina u kojoj će međunarodna zajednica kroz različite vrste pritisaka na Srbiju insistirati na konačnom rešenju statusa Kosova.

"Pošto ni dominantne zemlje međunarodne zajednice nisu sasvim sigurne kako će se sud postaviti one ne žele da se njime dodatno komplikuje postojeća strategija pritisaka na Srbiju".

Tako je za međunarodnu zajednicu najjednostavnije da Srbija na neki način prizna Kosovo i treba očekivati da će ove godine pritisak da se to uradi biti veoma oštar bilo da je reč o uslovljavanju ulaska u Evropsku uniju (EU) priznanjem Kosova, bilo da je reč o sukobima oko članstva u NATO ili statusu Republike Srpske (RS), kaže Fatić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.