Izvor: N1 televizija, 13.Jul.2018, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turistima SAB travela vratiće novac, ali ne zna se koliko

Više hiljada oštećenih građana koji su letovanje uplatili preko agencije "S.A.B. travel" mogu da odahnu. Putnicima će biti vraćen novac u prvoj polivini septembra, najavili su predstavnici DDOR osiguranja i Nacionalne asocijacije turističkih agencija "YUTA".

Izvor: N1

Međutim, još uvek nije poznato da li će obeštećenje za neuspele aranžmane biti isplaćeno u potpunosti ili recipročno, kao ni šta će biti sa putnicima drugih turističkih agencija koje su >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << prevarile putnike.

More u jeku letnje sezone, neće videti, oko 6000 putnika, koji su aranžmane uplatili preko agencije SAB travel. Drugu šansu, ali za letovanje van sezone, imaće u prvoj polovini septembra, jer će im tek tada biti vraćen novac. Pun iznos ili deo - još se ne zna.

"Kada prikupimo sve podatke i kada vidimo koliki je odštetni zahtev, kakva je njihova priproda, kada su nastali i tako dalje, i kada uporedimo sa pokrićem koje daje polisa, praktično u tom momentu ćemo znati da li ćemo biti u mogućnosti da isplatimo sva potraživanja u potpunosti ili će se eventualno umanjivati proporcionalno... Ono što trenutno vidimo je da ukoliko bude umanjenja, ono neće biti drastično", kaže Ivan Grujić iz DDOR osiguranje.

Da bi ostvarili pravo na obeštećenje, putnici na sajtu Nacionalne asocijacije turističkih egencija - Jute, mogu da preuzmu odštetni zahtev, koji uz kompletnu dokumentaciju o uplaćenom aranžmanu treba da pošalju DDOR osiguranju do 24. avgusta.

"Ovakvi događaji svakako narušavaju ugled, pre svega, turističe branše, odnosno branše turističkih agencija i organizatora putovanja", navodi Grujić

To što je neka agencija članica Jute, kao u slučaju SAB travela, praktično ne znači da su putnici sigurni. Iz tog udruženja, kažu da, nisu mogli da predvide da će agencija da ošteti putnike i da će im samo nakoliko sati pred polazak zbog finansijskog kraha otkazati putovanje. Zbog toga navode da je delimično prebacivanje odgovornosti države na Jutu neprimereno.

"Ovlašćenja da kontolišemo finansijsko poslovanje i uopšte unutrašnji rad agencija, mi nemamo - prosto da razrešimo tu dilemu... Licencu za rad turističkim agencijama daje Ministarstvo turizma, oni su ti koji agencije licenciraju da se bave ovim poslom. Očekujemo svi zajedno jedan jasan odgovor države na ovakve pojave, očekujemo konkretne aktivnosti i konkretne mere", kaže Aleksandar Seničić iz Jute.

Kako bi se situacija poboljšala, resorni ministar Rasim Ljajić je najavio da bi država bi mogla da uvede crne i bele liste turističkih agencija, kao i tri kategorije licenci.

Agencija koja ima A licencu moraće da plati pola miliona evra polisu osiguranja, za B licencu osiguranje od 400 hiljada evra, a za C licencu 300 hiljada evra polisu.

Najavljeno je i da će novim propisima biti uvedene i rigorozne mere za osnivanje turističkih agencija.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Putnicima SAB travela obeštećenje u septembru

Izvor: N1 televizija, 13.Jul.2018

Više hiljada oštećenih građana koji su letovanje uplatili preko agencije "S.A.B. travel" mogu da odahnu. Putnicima će biti vraćen novac u prvoj polivini septembra, najavili su predstavnici DDOR osiguranja i Nacionalne asocijacije turističkih agencija "YUTA"...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.