Izvor: Blic, 17.Apr.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turiste dočekuje saobraćajni kolaps

Radovi na proširenju Ulice Jovana Subotića, najužeg saobraćajnog grla u gradu, odlagani su do sada nekoliko puta i počeće tačno pred Poljoprivredni sajam, a obuhvatiće i vreme održavanja „Egzita". U gradskim preduzećima kažu da je početak radova već pomeran za kraj aprila, jer se čekalo na završetak javnih nabavki, i da daljeg odlaganja nema, i sami svesni da će saobraćajne gužve sačekati stotine hiljada gostiju Sajma i festivala.

Praksa da se zbog loše >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koordinacije između gradskih službi i komunalnih preduzeća, kao i lošeg planiranja, veliki radovi koji prouzrokuju još veće saobraćajne gužve izvode u vreme velikih manifestacija, nastavlja se i ove godine. Tako će raskopavanje Ulice Jovana Subotića, prvobitno planirano još za polovinu marta, početi tek krajem aprila, samo nekoliko dana pred Poljoprivredni sajam, gde se od 10. do 17. maja očekuje više stotina hiljada gostiju.

Radovi kasne jer se čekalo da javna preduzeća uključena u posao završe postupke javne nabavke, kao i da pribave svu potrebnu dokumentaciju. Na tenderu u „Vodovodu i kanalizaciji" su za radove odabrana preduzeća „Graditelj NS" i beogradska „Komgradnja", njihova operativa do kraja meseca najverovatnije neće početi raskopavanje. U „Vodovodu" potvrđuju da, iako se realno može desiti da ulica bude zatvorena bukvalno par dana pred Sajam, ipak neće dodatno odlagati prve radove.

- Svesni smo da će tokom trajanja sajamske manifestacije biti znatnijeg povećanja intenziteta saobraćaja, kao i brige da se to stanje dodatno ne otežava, ali kako lokacija gradilišta nije na direktnom tranzitnom pravcu prema objektima „Novosadskog sajma", smatramo da je u interesu Novosađana da rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže počne u okviru planirane dinamike radova. Ovi radovi predstavljaju deo ukupnih radova na rekonstrukciji saobraćajnice, iza čega slede radovi „Novosadske toplane", „Telekoma", „Informatike", SAUS-a i „Elektrodistribucije" - navode u „Vodovodu".

Prva faza radova obuhvatiće deo od Trga Marije Trandafil do Masarikove, a druga nastavak do Uspenske ulice.

Urbanisti su ranije navodili da su, pošto su za 2008. godinu, planirani radovi na nekoliko najvažnijih putnih pravaca u gradu (ulice Braće Ribnikar, Jovana Subotića i Hadži Ruvimova) u nameri da se smanje saobraćajne gužve utvrđeni precizni rokovi za početak i završetak radova, te da bi, ako bi se u ovim pravcima ka Futoškoj ulici i Novom naselju ili centru radovi obavljali istovremeno, svakako došlo do saobraćajnog kolapsa. Zato je planirano da početkom marta počne uređivanje Ulice braće Ribnikar koji se i odvijaju po toj dinamici, a nakon toga, od kraja aprila do kraja juna, planiraju se radovi u Ulici Jovana Subotića. Tokom jula i avgusta planirano je uređenje i proširivanje Hadži Ruvimove ulice.

Zavisi od „Vodovoda"

U Zavodu za izgradnju grada takođe kažu da će zbog zatvaranja Jovana Subotića doći do većih saobraćajnih gužvi u širem centru, jer prave alternative za obilazak nema, i nezvanično nam je rečeno da bi se, možda, kada se već početak toliko odlagao, moglo sačekati i tih nekoliko dana, ali da sve ipak zavisi od „Vodovoda". U ZIG-u dodaju i da bi svoj deo posla trebalo da počnu za dva meseca, nakon što „Vodovod" i „Toplana" završi svoje radove, a da u međuvremenu završavaju postupak javne nabavke.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.