Tunis: Smenjeni brojni državni zvaničnici

Izvor: B92, 04.Jul.2015, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tunis: Smenjeni brojni državni zvaničnici

Nekoliko zvaničnika Tunisa, uključujući i guvernera Susa, smenjeno je posle nedavnog napada u kojem je poginulo 38 turista.

"Pored toga što je bilo bezbednosnih propusta, bilo je propusta i na političkoj strani", izjavio je Frans presu predstavnik vlasti Dafer Neži i dodao da je smenjen guverner Susa gde se 26. juna dogodio napad.

Neži je rekao da je smenjeno nekoliko policijskih funkcionera, među kojima tri iz Susa.

Predsednik Tunisa Beži Kaid Esebsi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proglasio je danas vanredno stanje u zemlji.

Vanredno stanje, koje daje dodatna ovlašćenja vojsci i policiji, ukinuto u martu 2014. godine, a bilo je na snazi od januara 2011. godine posle bekstva predsednika Zinea el Abidina Bena Alija pred početak uličnih demonstrancija koje su pokrenule "arapsko proleće".

Posle revolucije, Tunis se sve više suočava s porastom džihadističkih napada, koji su odgovorni za smrt nekoliko desetina vojnika i policajaca.

Sunitski ekstremisti iz Islamske države izvršili su dva napada u Tunisu za tri meseca. Ukupno 59 turista ubijeno je Tunisu - 21 osoba u centru glavnog grada u muzeju Bardo u martu i 38 osoba 26. juna u turističkom letovalištu u Susu.

Premijer Tunisa Habib Esid izjavio je nedavno u intervjuu za britansku televizijsku mrežu Bi-Bi-Si da je policija bila suviše spora u reagovanju na napade, priznajući prvi put da je bilo bezbednosnih propusta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.