Izvor: Blic, 03.Avg.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuđe kredite plaća 200.000 ljudi

PRIJEDOR - Vlasnik jedne od trgovačkih radnji na buvljoj pijaci „Vilako” u Prijedoru Nenad Mirković jedan je od prevarenih žiranata koji vraća svaki mesec, pored svoje rate kredita, još oko 3.500 KM tuđih.



Mirković je inicijator za osnivanje Udruženja prevarenih žiranata u Prijedoru. Širom RS i BiH već su formirana slična udruženja, a pretpostavlja se da je u BiH oko 200.000 prevarenih žiranata. Nenad Mirković kaže da mu je više puta došlo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „da se ubije”, jer su rate kredita tolike da ih više ne može ispoštovati.

„Viđam svakodnevno ljude kojima sam na kredite stavio potpis kao žirant. Okreću glavu od mene, neki ćute, ne govore ništa, neki čak i prete jer valjda misle da je žirant dužan da vraća njihov kredit”, priča kroz suze Mirković, naglasivši da su se mnogima bračne zajednice raspale zbog sličnih situacija. Kaže da je na jedan kredit potpis stavio jer mu je rečeno da je to kredit od 5.000 KM, a kasnije se ispostavilo da je reč o 25.000 KM”.

D. V. iz Prijedora, takođe je jedna od prevarenih. Ona kaže da je prijatelj podigao kredit od 10.000 KM, na koji je ona stavila potpis kao žirant i koji je kasnije pobegao u Podgoricu. Prevareni žiranti kažu da se ovo moglo sprečiti da su banke proveravale klijente.

Pojedine banke, tvrde oni, čak i bez sudske odluke skidaju ljudima pare sa računa, a mikrokreditne organizacije daju kredite samo na osnovu lične karte. Marko Golubović, direktor NLB banke u Prijedoru, kaže da je čuo da ima pojava da se menica koristi kao instrument obezbeđenja i da se ne vrati, da se uzme blanko i koristi za sledeći kredit, ali za drugačiji iznos, što je krivično delo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.