Tucić: Odluka Sinoda znači odlaganje do Sabora SPC

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tucić: Odluka Sinoda znači odlaganje do Sabora SPC

BEOGRAD - Verski analitičar Živica Tucić izjavio je da današnja odluka Sinoda Srpske pravoslavne crkve da se obustave svi sukobi oko manastira Visoki Dečani predstavlja odlaganje problema do Sabora SPC.

Tucić je rekao da je ta odluka bolja od sukoba, ali da bi bilo najbolje da je postignuto rešenje, odnosno da je episkop raško prizrenski Artemije povukao odluku o smenjivanju episkopa lipljanskog Teodosija sa mesta igumana manastira Visoki Dečani.

Tucić smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je današnjom odlukom Sinoda SPC odluka Artemija o smeni Teodosija sa mesta igumana manastira Visoki Dečani "obustavljena, ali ne i povučena".

On je izrazio nadu da će se tom odlukom Sinoda SPC o sporu episkopa Artemija i Teodosija "dobiti na vremenu do Sabora radi mirnijeg sagledavanja problema".

Tucić je rekao da je "teško" reći kako bi Sabor SPC rešio spor Artemija i Teodosija dodajući da bi u slučaju da bude "izborni Sabor izbor poglavara bio u centru pažnje".

On je istakao i da SPC na Kosovu i Metohiji "ima mnogo posla i prema vernicima i prema političkim subjektima" dodajući da u Pokrajini ima posla za dva episkopa koji bi se, kako je naveo, dopunjavali i međusobno sarađivali.

Tucić je ocenio i da je sporom episkopa Artemija i Teodosija naneta šteta SPC.

Sinod Srpske pravoslavne crkve je na današnjoj sednici "jednodušno i jednoglasno" odlučio da se obustave svi sporovi u vezi sa nedavnim zbivanjima u manastiru Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji.

"Ključne odluke o ovim i drugim gorućim pitanjima doneće u dogledno vreme Sveti arhijerejski sabor SPC", saopšteno je iz SPC.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odmeravanje snaga unutar SPC

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Avg.2008

Sinod Srpske pravoslavne crkve odlučio je da se obustave svi sporovi u eparhiji Raško–prizrenskoj i da se obustave sve odluke. No, u suštini spora nastalog odlukom vladike Artemija o smeni vikarnog vladike Teodosija, igumana manastira Visoki Dečani, nisu crkveni već politički razlozi, navode...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.