Tuberkuloza u bolnici i školi

Izvor: Vesti-online.com, 26.Okt.2016, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuberkuloza u bolnici i školi

Petnaest đaka novopazarske gimnazije obolelo je od tuberkuloze, šestoro je još na lečenju u Beogradu, ostali su izlečeni.

U ovoj školi prvi slučaj tuberkuloze registrovan je u aprilu ove godine, poslednji pre nekoliko dana. Ne zna se kako je bolest stigla u ovu školu, pretpostavlja se da je doneo neko od učenika.

Mada su svi đaci i profesori bili na snimanjima i testiranjima, pre nekoliko dana školom se pronela vest da je još puno obolelih, bilo je i panike, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pa su učenici jednog odeljenja kompletno napustili nastavu pravdajući se strahom da se ne zaraze ovom bolešću. Ispostavilo se da je vest bila netačna i da su učenici iskoristili pojavu tuberkuloze za bežanje sa časova.

Tuberkuloza se pojavila i u Osnovnoj školi "Desanka Maksimović", gde je obolela nastavnica. Kako ističe dr Šefadil Spahić, direktor novopazarskog Zavoda za javno zdravlje, u ovoj školi do sada je pregledano 60 učenika i 40 nastavnika koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, na sreću, do sada nije registrovan nijedan novi slučaj, ostalo je da se pregleda još 50 učenika.

Veliko uznemirenje u ovog gradu izazvala je i vest da je od tuberkuloze obolela babica na ginekološkom odeljenju Opšte bolnice Novi Pazar.

Od 89 pregledanih beba koje su bile u kontaktu sa obolelom babicom, nijedna nema tuberkulozu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.