Tržnica iskorak iz sivila

Izvor: Blic, 13.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tržnica iskorak iz sivila

Profesor beogradskog Arhitektonskog fakulteta Branislav Stojanović i njegov bivši student, a sad direktor Urbanističkog zavoda u Banjaluci Dalibor Bjelica dobili su godišnje priznanje sarajevske Akademije nauka i umjetnosti. Njihov projekat rekonstrukcije Gradske tržnice u Banjaluci proglašen je jednim od (dva) najlepša u Bosni i Hercegovini 2006/2007. godine.

Komisijom za dodelu priznanja predsedavao je čuveni arhitekta Ivan Štraus, autor beogradskog Muzeja vazduhoplovstva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a u njoj su još bili likovni umetnik Dževad Hozo i arhitekta Rajko Mandić.

U obrazloženju nagrade ističe se da ovaj projekat predstavlja „iskorak iz sivila i jednoličnosti naših gradova".

Akademicima se naročito dopalo što su dvojica srpskih arhitekata, jedan iz Beograda, drugi iz Banjaluke, uspeli da moderno stakleno zdanje učine takvim da ono postane reper u najužem centru grada, a da istovremeno ostane arhitektonski umereno.

- Ova nagrada je značajna jer dolazi iz Federacije, iz Sarajeva, i to od stručnjaka velikog formata kakav je Ivan Štraus - kaže za „Blic" profesor Branislav Stojanović.

Upravo je Štraus šetajući Banjalukom uočio nedavno rekonstruisanu tržnicu, i predložio je za godišnju nagradu. Taj je predlog jednoglasno prihvaćen.

- Kolega Bjelica i ja smo još 2002. godine pobedili na konkursu, a kasnije smo uradili i projektnu dokumentaciju. Problem je bio kako zgradu dugačku 200 metara rekonstruisati a da ne bude monotona. Rešavali smo segment po segment i verujem da smo uspeli - kaže profesor Stojanović.

Zamena za nagradu „Borbe"

- Verujem da bosanska Akademija nauka, koja nagradu za arhitekturu dodeljuje drugu godinu zaredom, pokušava na ovaj način da revitalizuje nekad veoma cenjenu nagradu za arhitekturu koju je u bivšoj Jugoslaviji dodeljivao dnevni list „Borba", samo sad na „manjoj" teritoriji, na teritoriju Bosne i Hercegovine - kaže Stojanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.