Tržišna inspekcija proverava cene

Izvor: RTS, 18.Maj.2014, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tržišna inspekcija proverava cene

Zbog kršenja Zakona o trgovini zatvorene četiri radnje. Potrošači se najviše žale na povećane cene flaširane vode, voća, povrća, hleba, gumenih čizama i lekova koji se ne izdaju na recept.

Povremene nestašice nekih proizvoda ubrzano se otklanjaju. U resornom ministarstvu zadovoljni su snabdevenošću osnovnim životnim namirnicama.

Grupa Kineza organizovala se preko interneta i kupila veliku količinu vode kako bi pomogli ugroženima.

I dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se najviše traže šećer, ulje, brašno, pelene, sveće i, naravno, flaširana voda.

"Ja mislim da će se narednih par dana situacija sa potražnjom vode sigurno stabilizovati. Već se to vidi i danas", kaže Goran Sorak iz "Merkatora-S".

Na ovim policama bili su proizvodi za zaštitu od vode. Sada su rafovi uglavnom prazni.

"Kišne kabanice i gumene čizme su nestale u roku od par sati. Količine koje smo imali na lageru su prodate. Nove će biti naručene u vrlo kratkom roku, tako da će ih biti u dovoljnim količinama", kaže Miloš Vukovčić, poslovođa "Dr Haus".

Tržišni inspektori su stalno na terenu. Do četiri popodne stiglo je 157 prijava. Više od 60 odsto u Beogradu i Novom Sadu. Potrošači se najviše žale na poskupljenja.

"Upravo smo okončali kontrolu iniciranu prijavom potrošača. Konstatovali smo neosnovanost iste, s obzirom da su cene iz dokumenata o zaduženju, istaknutih cena provedenih kroz kasu usaglašene i u granicama su propisanih", kaže Dragoslav Radić, tržišni inspektor.

Tržište je dobro snabdeveno osnovnim životnim namirnicama, kažu u resornom ministarstvu.

"Što se tiče zloupotreba mi smo danas zatvorili još tri prodavnice zbog kršenja Zakona o trgovini. Radi se o neovlašćenom podizanju cena. Negde se radi o hlebu, negde o gumenim čizmama, negde o vodi. Do sada su ukupno četiri prodavnice zatvorene", kaže Rasim Ljajić, ministar trgovine.

Pojačan rad tržišne inspekcije nastavlja se širom Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.