Trudo: Granica Kanade i SAD ostaje zatvorena još 30 dana

Izvor: B92, 16.Jun.2020, 18:38

Trudo: Granica Kanade i SAD ostaje zatvorena još 30 dana

Kanadski premijer Džastin Trudo objavio je da su se Kanada i Sjedinjene Države dogovorile da za još 30 dana, do 21. jula, produže restriktivne granične mere.

"To je odluka koja će zaštititi ljude sa obe strane granice dok se mi nastavljamo boriti protiv kovida 19", rekao je Trudo.

Granica je prvobitno trebalo da bude otvorena u aprilu, ali je zatvaranje do sada dva puta produženo i pre najnovije odluke važilo je do 21. juna.

Trudo je u ponedeljak rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se sa SAD pregovara o produženju zatvaranja kanadsko-američke granice, jer zabrinutost i dalje postoji zbog širenja novog koronavirusa.

"Jasno je da postoji širok konsenzus po pokrajinama da moramo i dalje održavati svoje trenutne mere na granici", rekao je Trudo nakon konsultacija sa liderima kanadskih pokrajina.

Naš prioritet u tom smislu je da osiguramo Kanađanima bezbednost, a da istovremeno osiguravamo protok osnovnih roba i usluga, kazao je Trudo.

Najduža međunarodna granica na svetu - dužine 8.900 kilometara - zatvorena je sa obe strane 21. marta kao odgovor na krizu zbog koronavirusa.

Zatvaranje je dovelo do masovnog pada prekograničnog saobraćaja - do 95 procenata, prema statističkim podacima Kanade - ali trgovina se nastavila nesmetano.

Pre pandemije, robe u vrednosti od 2,4 milijarde dolara (1,7 milijardi USD) i više od 400.000 ljudi svakodnevno su prelazili granicu.

Otava je prošle nedelje najavila izuzeće kako bi hiljadama stranih državljana omogućila ponovno ujedinjenje sa svojim porodicama u Kanadi, sa obavezom da se samoizoluju 14 dana.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Trudo: Granica Kanade i SAD ostaje zatvorena još 30 dana

Izvor: Blic, 16.Jun.2020

Kanadski premijer Džastin Trudo objavio je danas da su se Kanada i Sjedinjene Države složile da za još 30 dana, do 21. jula, produže restriktivne granične mere koje su već na snazi.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.