Truba je ponovo u modi: Evo po čemu je ovaj orkestar jedinstven ne samo u Srbiji već i u celom svetu

Izvor: B92, 20.Apr.2016, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Truba je ponovo u modi: Evo po čemu je ovaj orkestar jedinstven ne samo u Srbiji već i u celom svetu

Danijela Veselinović je trubačka princeza Srbije. Jedina je žena koja vodi trubački orkestar. Trubu je počela da svira sa 8 godina i već 13 godina muzika je njen život.

Počelo je kao igra. Danijela je imala 8 godina kada je njen otac u kuću doneo trubu.

“Imala sam osam godina, otac je doneo trubu u kuću kako bi on svirao. Braći i meni bilo interesantno, limeni instrument, nismo se do tada susretali sa tim. Iz znatiželje smo krenuli da upoznajemo trubu. Lagano >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smo potpirivali te prve elemente, zavoleli taj zvuk, tu boju”, priča Danijela za naš sajt.

Oformili su porodični orkestar 2003. godine, u kojem su svirali Danijela i njena braća, a svi su tada bili uzrasta od šest do deset godina. Danijela i orkestar zajedno su rasli. Ona ga i predvodi, što je jedini pimer u Srbiji. U njemu sviraju i njena tri rođena brata Slobodan, Bojan i Bogdan.

“Jedina sam devojka koja vodi trubački orkestar. Ima još devojaka koje sviraju trubu, ali znatno manje. U Srbiji je interesantno kad devojka svira trubu, to je nešto čudno. Treba da nas bude više, ali nije da nas nema”

Danijeli je obrazovanje veoma bitno. Završila je osnovnu i srednju muzičku školu, i privodi kraju studije trube, a po čemu ovaj trubački orkestar može da se pohvali da je jedinstven u Srbiji, osim što ga predvodi žena, pogledajte u nastavku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.