Trst: Gojković sa predsednikom regije Friuli Venecija Đulija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2021, 17:21

Trst: Gojković sa predsednikom regije Friuli Venecija Đulija

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković sastala se danas u Trstu sa predsednikom autonomnog regiona Friuli Venecija Đulija, Masimilijanom Fedrigom, sa kojim će sutra otvoriti izložbu "Nikola Tesla - čovek iz budućnosti".

Gojković je pozvala Fedriga da poseti Srbiju i Muzej Nikole Tesle, koji čuva kompletnu naučnikovu zaostavštinu, saopštilo je Ministarstvo kulture Srbije.

"Gojković je istakla da je cilj Srbije da sagradi novu zgradu muzeja posvećenu velikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naučniku, koji je zadužio ceo svet, kako bi svi predmeti bili pred očima srpske i svetske javnosti", kaže se u saopštenju.

Zahvalivši na podršci Italije na evropskom putu Srbije i istakavši značaj strateškog partnerstva dve zemlje, Gojković je naglasila da je to okvir za dalji razvoj odnosa na svim poljima, posebno u oblasti kulture.

Kako se navodi, Fedriga je zahvalio na spremnosti Srbije za razvoj saradnje i istakao da je naša zemlja ne samo ekonomski, već i u oblasti kulture važna za regiju Fruli Venecija Đulija, "imajući u vidu rast i napredak koji postiže".

Gojković je istakla da je za Srbiju važno uspostavljanje još intenzivnijih bilateralnih odnosa u oblasti kulture sa Italijom, a veoma značajnu ulogu ima i saradnja sa regionima, posebno sa Friuli Venecija Đulija, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva je saopšteno da je Gojković napomenula da je fokus Srbije u oblasti kulture na institucionalnoj saradnji srodnih ustanova, kao što su muzeji, pozorišta, ali i u oblasti savremenog stvaralaštva.

"Gojković je ukazala da je Srbija spremna na potpisivanje Sporazuma o kinematografskoj koprodukciji između vlada Srbije i Italije, što će otvoriti mogućnost za unapređenje saradnje i u ovoj oblasti, posebno imajući u vidu podsticaje koje Srbija daje za snimanje filmova i serija", kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, Gojković i Fedriga razgovarali su o jačanju odnosa italijanske regije i AP Vojvodine, na osnovu postojećeg sporazuma, i iskazali spremnost za susret stručnih timova za dogovor o saradnju u oblastima privrede, poljoprivrede, obrazovanja i kulture.

Napomenuvši da je Novi Sad evropska prestonica kulture 2021. godine, Gojković je ukazala da to otvara dodatne mogućnosti saradnje u oblasti kulture, kao i obrazovanja imajući u vidu značajan broj naših studenata u Trstu.

Gojković je Trstu posetila i Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu pri kojoj su Biblioteka, Arhiv i škola "Jovan Miletić" i Hram Sv. Spiridona Čudotvorca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.