Trovanje životinja u Sevojnu

Izvor: RTS, 24.Jul.2019, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trovanje životinja u Sevojnu

U sevojničkom naselju Dragićevića luka, treći put za godinu i po, otrovani su kućni ljubimci, vlasnički psi i mačke. Prve analize ukazuje da je reč o trovanju kreozanom pesticidom zabranjenim za upotrebu.
Poslednje trovanje pasa i mačaka, dogodilo se na kućnom pragu, u dvorištu vlasnika ljubimaca.

"Nađeno je na više mesta, onde gde ja pijem kafu na dva mesta su ostavljene žute ćume, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i jedno na 3-4 mesta. I ovo na žalost nije prvi put. U prošloj turi mi je isto potrovan, mačka i pas", kaže Sreten Jovanović iz Sevojna.
U istom naselju, u više navrata bez kućnih ljubimaca, ostalo je još desetak vlasnika.
"Prvi put se desilo u martu prošle godine, tada je otrovano 4-5 pasa. Ja sam tada uspeo da spasem svog psa ali se to isto ponovilo ove godine u februaru. Tada nisam uspeo da spasem svog psa koji je inače zatvoren u dvorištu, koji ne luta nigde, i evo sada treći put", navodi Nikola Selaković iz Sevojna.
I mada je kod nas zabranjen za upotrebu i njegovo postavljanje predstavja krivično delo, prema simptomima i do sada urađenim analizama veterinarske službe, životinje su otrovane kreozanom.
Prošle godine, ista smesa pronađena je ovde, na dečijem igralištu i u neposrednoj blizini ambulante u Sevojnu. Tada su otrovana četiri vlasnička psa i dve mačke i prava je sreća da tada, a i sada, deca nisu došla u kontakt sa otrovom.
"Ja sam napisao službenu belešku, zvao veterinara koji je izašao, dalje nadležne službe neka postupaju kako treba", kaže Sreten Jovanović iz Sevojna.
"Mi smo ovoga puta napisali izjave svih kojima se to izdešavalo a predhodno smo obaveštavali veterinarsku inspekciju. Oni su izlazili na lice mesta ali ostalo je samo na izlasku, ništa više", navodi Nikola Selaković.
U iščekivanju zvanične potvrde uzroka trovanja i pronalaska nesavesnog počinioca, vlasnici, u ovom naselju preostalih životinja, strahuju za svoje ljubimce koji, kažu, više nisu sigurni ni u sopstvenom dvorištu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.