Tropski talas u Srbiji: Temperature i do 38 stepeni

Izvor: S media, 30.Jun.2012, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tropski talas u Srbiji: Temperature i do 38 stepeni

U Srbiji se narednih dana, do 7. jula, očekuju izuzetno visoke temperature, čak do 38 stepeni, upozorio je Republički hidrometeorolsoski zavod. Tropske temperature zahvatile su i region, a nadležne službe upozoravaju građane da se ponašaju odgovorno i u skladu sa uputstvima stručnjaka.

Za letovanje se daju i poslednje pare

Visoke temperature: Nemilosrdne infekcije mogu da vam upropaste leto (FOTO)

Pred nama "paklene" vrućine

"Narednih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dana, do 7. jula, očekuje se topli talas u Srbiji sa maksimalnom temperaturom u većini mesta u intervalu od 33 do 38 stepeni", objavljeno je na internet stranici Zavoda.

Prema podacima Hidrometerološkog zavoda u Beogradu je u 13 sati bilo 35 stepeni, u Novom Sadu, Somboru, Zrenjaninu po 34, Kraljevu i Nišu 33, a u Kragujevcu 32 stepena. U Sjenici, koja inače važi za najhladnije mesto u Srbiji, izmereno je 30 stepeni, dok je na Kopaoniku zabeleženo 20 stepeni.

Ekipe Hitne pomoći su od jutros na području Beograda primile 70 poziva, a 24 intervencije izvršene su na javnim mestima, rečeno je Tanjugu u Hitnoj pomoći.

Na javnim mestima nije bilo nikakvih ozbiljnijih intervencija, a građani su se uglavnom javljali zbog kolapsa zbog vrućine ili lakših povreda.

Saveti lekara: Lagana ishrana i što više tečnosti

Adekvatna odeća i obuća, nošenje bočice sa vodom, lagana ishrana, saveti su lekara radi zaštite građana od visoke temperature vazduha koje se očekuju.

Cisterne s vodom u centru Beograda

Beogradski vodovod je zbog visokih temperatura koje su najavljene za naredne dane postavio cisterne s vodom za piće u centru grada kako bi građani lakše podneli velike vrućine.

Cisterne će do utorka 3. jula, u periodu od 12 do 18 sati, biti na Trgu republike, Zelenom vencu i Slaviji, saopštila je Gradska uprava.

- Ppotrebno je uzimati što više voća, a glavu, oči i kožu čuvati od sunca- kaže portparol Hitne pomoći Nada Macura.

Ona je ponovila da bi starije osobe trebalo da nose šešir i kačket i savetovala dosta odmora.

Kada su vrućine, građani ne bi trebalo da izlaze iz svojih domova u najtoplijem delu dana od 11 do 17 časova, savet je Macure.

Zbog visokih temperatura, ne treba preterivati sa fizičkim aktivnostima, kaže Macura.

(S media, Agencije)

Foto: Beta

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.