Izvor: Piplmetar.rs, 30.Nov.2022, 11:31

Trojica kineskih astronauta stigli u svemirsku stanicu Tijangong

Beta-AFPdanas 09: 13


This tell released by Xinhua News Agency reveals a tell captured off the show masks masks on the Jiuquan Satellite tv for computer Originate Middle in northwest China displaying the crew of China’s Shenzhou-14 manned spaceship looking on the Shenzhou-15 spaceship conducting a rapid automatic rendezvous and docking with the device field’s Tianhe module on Nov. 30, 2022. Three Chinese language astronauts docked early Wednesday with their nation’s >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << device field, the build they’re going to overlap for a number of days with the three-member crew already onboard and boost the capability to its maximum size. (Guo Zhongzheng/Xinhua via AP)
Trojica kineskih astronauta stigli su danas u svemirsku stanicu Tijangong gde će nekoliko dana biti zajedno sa tamošnjim timom svojih kolega i potom obaviti prvu kinesku rotaciju posade u svemiru, javila je agencija Sinhua.
Astronauti su poleteli u svemirskoj letelici Šendžu-15 raketom Dugi marš-2F, sinoć u 23.08 po lokalnom vremenu iz svemirskog centra Dijukuan, u pustinji Gobi na severozapadu zemlje, javila je Sinhua pozivajući se na Kinesku svemirsku agenciju zaduženu za letove sa posadom (CMSA).
Letelica sa astronautima uspešno je pristala uz svemirsku stanicu ranije danas, saopštila je kineska svemirska agencija CMSA.
Trojica astronauta će ostati šest meseci na svemirskoj stanici.
Oni su se pridružili trojici astronauta koji se nalaze na svemirskoj stanici Tjangong od početka juna.
Šestomesečnom misijom rukovodi outmoded astronaut Fei Dunlong. To je poslednja misija u fazi izgradnje svemirske stanice, navodi CMSA.
Treći i poslednji modul svemirske stanice priključen je ranije ovog meseca, u jednom od poslednjih koraka u nastojanjima Kine da ima stalnu posadu u orbitu.
Posada letelice Šendžu-15 će nekoliko dana raditi zajedno sa troje astronauta koji se već nalaze na svemirskoj stanici Tijangog, koji će se zatim vratiti na Zemlju posle njihove šetomesečne misije.
Na svemirskog stanici Tijangog mogu da budu šest astronauta istovremeno, a smena će trajati oko nedelju dana. To će predstavljati prvu rotaciju posade u orbiti.
Kineska svemirska stanica sada je proširena na svoju maksimalnu veličini, sa tri modula i tri svemirske letelice, i ima ukupnu težinu od gotovo 100 tona.
Svemirska stanica Tijangog je biser kineskog ambicioznog svemirskog programau okviru koga su roboti sleteli na Mars i na Mesec, i Kina je postala treća zemlja koja je poslala ljude u orbitu.
Kina već nekoliko decenija ulaže milijarde evra u svoj svemirski program u nastojanju da sustigne SAD i Rusiju.
Pratite nas na našoj Fb i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.






Opširnije
Izvor: Danas.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.