Troje mrtvih u Bangkoku, tajlandska policija rasteruje demonstrante

Izvor: Blic, 18.Feb.2014, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Troje mrtvih u Bangkoku, tajlandska policija rasteruje demonstrante

Tri čoveka su poginula, a 60 je povređeno danas u sukobima policije i demonstranata u tajlandskom glavnom gradu Bangkoku.

Prema podacima policije i medicinskog osoblja, poginuo je jedan civil koji je ustreljen u glavu, kao i jedan policajac koji je pogodjen u grudi, ali nije jasno ko je treća žrtva.

Policija je prethodno saopštila da je jedan njen pripadnik pogodjen metkom u glavu.

U starom delu grada blizu sedišta tajlandske vlade čuli su se pucnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz vatrenog oružja, javlja AP.

Do sukoba je došlo pošto je policija pokušala da opkoli i rastera demonstrante koji u nastojanju da zbace premijerku Jingluk Šinavatru kampuju na nekoliko mesta u gradu.

Demonstranti blokiraju pristup vladinim zgradama još od kraja prošle godine, a takodje su okupirali nekoliko ključnih raskrsnica u Bangkoku, i drže ih pod svojom kontrolom u poslednjih mesec dana. Vladin komandni centar za bezbednost je juče objavio da će preuzeti kontrolu nad pet javnih mesta koja su demonstranti okupirali.

Taj potez je omogućen vanrednim stanjem koje je proglašeno u januaru.

Hiljade policajaca, uključujući jedinice za razbijanje demonstracija, razmešteno je širom grada u sklopu operacije koju je vlada nazvala "Mir za Bangkok". Policija je danas počela veliku akciju s ciljem da otera demonstrante koji protestuju od novembra prošle godine, a pod blokadom drže vladine zgrade na nekoliko mesta u centralnom i severnom delu prestonice.

U akciji učestvuje oko 15.000 policajaca, a demonstranti traže ostavku premijerke.Policija je za sada oterala demonstrante sa jednog od pet mesta koje su zauzeli.

Pročitajte još Demonstranti u Tajlandu grade betonski zid oko zgrade vlade u Bangkoku Dan uoči izbora na Tajlandu sukobi u prestonici Demonstranti u Tajlandu počeli blokadu Bangkoka Šok na Tajlandu: Vođi protesta usred govora pucali u glavu

- Jedan policijac je poginuo, a 14 je povređeno - rekao je za Rojters šef policije Adul Saengsingkaev.

On je dodao da je policajac pogođen metkom u glavu i da je umro na putu za bolnicu.

Lokalna televizija je emitovala snimke sukoba policije i demonstranata u blizini zgrade vlade gde se razvio dim od suzavca za koji policija kaže da su ga bacili demonstranti.

Šef Saveta za nacionalnu bezbednost Paradorn Patanatabutr je rekao za Rojters da policajci nisu bacili suzavac, da su naoružani samo palicama, da imaju štitove i da nisu koristili gumene metke.

Opozicija na Tajlandu od novembra prošle godine traži ostavku premijerke Jingluk Šinavatre, poništavanje izbora održanih 2. februara kao i raspuštanje vladajuće Stranke za Tajland.

Izbori za poslanike održani su uz sukobe pristalica vlasti i opozicije, a prema nezvaničnim podacima, glasalo je 45,8 odsto birača, dok je u devet južnih provincija glasanje otkazano u potpunosti, a u još devet na pojedinim biračkim mestima, prenela je ruska agencija.

Itartas podseća da je tokom proteklih 82 godine i usvajanja prvog Ustava, na Tajlandu izvedeno 18 državnih udara, čija je pokretačka snaga po pravilu bila vojska.

Poslednji je bio 19. septembra 2006, kada je svrgnut brat premijerke čija je stranka pobedila na izborima 2011, Taksin Šinavatra.

Lider protesta Sutep Taugsuban želi da oslabi moć porodice Šinavatra, optužujući premijerku da je marioneta njenog brata, za kog opozicija smatra da je korumpiran i da predstavlja pretnju za krhku tajlandsku demokratiju.

Jingluk Šinavatra je odbila da se povuče, smatrajući da je izabrana velikom većinom i da je otvorena za sprovođenje reformi.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Policija krenula na demonstrante, troje mrtvih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2014

Tri čoveka su poginula a 60 je povređeno danas u sukobima policije i demonstranata u glavnom gradu Tajlanda, Bangkoku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.