Tročasovni sukob u zatvoru: Pucnjava, bomba

Izvor: B92, 18.Jun.2021, 08:25

Tročasovni sukob u zatvoru: Pucnjava, bomba

Najmanje pet zatvorenika je poginulo, a 39 osoba je povređeno u sukobu članova bandi u zatvoru sa visokim stepenom bezbednosti u Hondurasu.

Među povređenima su i zatvorenici i čuvari.

Tročasovni sukob u zatvoru La Tolva kod glavnog grada Tegusigalpa, u kojem je korišćena bojeva municija i najmanje jedna granata, počeo je kada su članovi bande Bario 18 ušli u deo zatvora u kojem su smešteni članovi suparničke bande Mara Salvatruča 13, prenosi Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Kako je rekla tužilac Sara Gomes, 13 povređenih je u kritičnom stanju.

U zatvoru je smešteno više od 1.500 zatvorenika.

Zatvori u Hondurasu su od 2019. godine pod kontrolom vojske, a nasilje između članova dve najveće ulične bande i osuđenika za organizovani kriminal u njima su česti.

U decembru 2019. godine 18 zatovrenika je poginulo u sukobu u zatvoru u turističkom mestu Tela na atlantskoj obali zemlje.

Tri dana kasnije u sukobu u zatvoru El Porvenir kod Tegusigalpe poginulo je 19 ljudi.

U oko 25 prepunih zatvora u Hondurasu kaznu služi više od 22.000 ljudi, a organizacije za borbu za ljudska prava kritikuju vlasti zbog nedostatka hrane, nehigijenskih uslova i korupcije u tim ustanovama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.