Trka pretraživača: Google gubi, Yahoo dobija

Izvor: B92, 10.Jan.2015, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trka pretraživača: Google gubi, Yahoo dobija

Google je izgubio tržišni udeo u oblasti onlajn pretraga u SAD, dok Yahoo beleži ponovni prodor, objavio je nezavisni analitički kabinet StatCounter.

Google je u decembru predstavljao 75,2 odsto tržišta po pregledanim stranicama, što je njegov najniži nivo od 2008. godine od kada je počelo istraživanje StatCountera, navedeno je u saopštenju. U 2013. godini držao je 79,3 odsto tržišta on lajn pregleda.

Google je, ipak, lider na tržištu veb pretraživanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ispred je Binga (12,5 odsto tržišta) i Yahooa (10,4 odsto) koji se na njemu ponovo osnažuje.

Yahoo je u decembru 2013. godine držao u SAD samo 7,4 odsto tržišta onlajn pretraživanja.

Dostigavši 10,4 odsto tržišta, Yahoo se našao na najboljem nivou od 2009. godine, objavljeno je danas na veb sajtu romandie.com.

Statkaunter je istakao da se vraćanje Yahooa u formu poklapa sa činjenicom da je Mozzila od njega napravila podrazumevani pretraživač, konstatujući da je odluka Mozzilae imala uticaj na onlajn pretraživanje u SAD.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.