Izvor: RTS, 03.Okt.2022, 13:00

Trilaterala u Budimpešti o migrantima i energetici – Vučić: Srbija će značajno uskladiti viznu politiku s EU; Orban: Dok god Mađarska ima gasa, imaće ga i Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban i savezni kancelar Austrije Karl Nehamer razgovarali na sastanku u Budimpešti o migracijama, energetici i borbi protiv kriminala. Orban poručio da je Zapadni Balkan najteža tačka. Vučić je rekao da će Srbija do kraja godine značajno uskladiti svoju viznu politiku s viznom politikom EU, tako da Srbija "neće moći da se koristi kao ulazna zemlja za ilegalne migracije". Nehamer je istakao da su svi jednako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pogođeni problemom migracija.
Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je u Budimpešti, na trilateralnom samitu Srbije, Mađarske i Austrije, da su rusko-ukrajinski rat, visoke cene energenata i sankcije skrenuli pažnju sa problema sve većeg broja migranata kojima su najviše ugrožene upravo ove tri zemlje i da je zato potrebna nova dimenzija saradnje.

"Ovo je prvi u nizu susreta, okupili smo se zbog migracija, zemlje koje najteže pogađa ilegalna migracija, svi smo ugroženi, treba mnogo ulagati u rešavanje tih problema, nismo zadovoljni sadašnjom situacijom na granici Srbije i Mađarske", rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji za medije u Varakert bazaru, gde se održava samit trojice lidera.
Orban je istakao da Srbija i Mađarska, čuvajući svoju granicu, čuvaju i austrijsku granicu i sprečavaju krijumčarenje ljudi.
Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da Srbija ne želi da bude, kako je rekao, hot-spot niti parking za migrante, ali da će nastaviti prema tim ljudi da bude solidarna. 
Vučić je istakao da će Srbija uvek poštovati međunarodno pravo i kada su migranti u pitanju.
Austrijski kancelar Karl Nehamer naglasio je da su potrebna partnerstva i izvan EU, i da je dobro što je predsednik Srbije Vučić pozvan na sastanak, jer je Zapadni Balkan važan deo evropske politike.
Podvukao je da Srbija ne sme biti ostavljena sama u borbi sa pritiskom migracije, kao ni Severna Makedonija.
Austrijski kancelar je rekao, odgovarajući na pitanje novinara iz te zemlje o promeni viznog režima, da bi to značilo da Indijci ili Tunišani, koristeći viznu liberalizaciju, preko Srbije mogu da putuju u druge zemlje EU, ali je dodao kako treba obezbediti i postupke readmisije. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić iz Budimpešte: Osiguraćemo bezbednost na jugu i severu; Dolaze teška vremena, ključna borba kako da sačuvamo nisku cenu struje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2022, 05:17

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras, na kraju sastanaka koje je imao u okviru trilateralnog Samita u Budimpešti, na kojem su učestvovali mađarski premijer Viktor Orban i austrijski kancelar Karl Nehamer, da je dogovoreno kako da se tri zemlje suprostave ilegalnim migracijama,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.