Trijumf novosadskih dokumentarista u Bukureštu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2011, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trijumf novosadskih dokumentarista u Bukureštu

BUKUREŠT -

Mladi novosadski dokumentaristi, učesnici projekta "Umetnost ruši zidove" ostvarili su izuzetan uspeh na Međunarodnom festivalu "Hiperion" u Bukureštu, osvojivši specijalnu nagradu stručnog žirija za svoja tri filma, predstavljena u konkurenciji studentskog filma.

Projekt "Umetnost ruši zidove" čiji je inicijator Udruženje distrofičara južnobačkog okruga obuhvatio je niz predavanja i radionica namenjenih članovima pomenute asocijacije, sa ciljem da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se oni osposobe za samostalni rad na planu filmskog dokumentarizma.

Po završetku ciklusa predavanja, polaznici su snimili tri sopstvena dokumentarca: Ivana Rendulić i Đurđa Gligorić snimile su film "Tražim posao" koji se bavi teškoćama lica sa invaliditetom prilikom traženja zaposlenja, Dragoljub Krndija autor je filma "Vera i nada" kojim on predstavlja sopstveno suočavanje i borbu sa teškim oboljenjem, cerebralnom paralizom, a mlada dokumentaristkinja Jelena Radović i snimatelj Nebojša Vujković Cvijin autori su filma sa naslovom "Neobičan putnik sa osmehom" koji donosi ličnu ispovest mlade devojke obolele od distrofije.

Ovi filmovi koji su sada prikazivani na projekcijama i festivalima u Novom Sadu i u Beogradu, kao i na programu RTV Vojvodine, na festivalu u Bukureštu predstavljeni su u kategoriji filmova studenata umetničkih akademija iz desetak evropskih zemalja i u takvoj, oštroj konkurenciji osvojili su specijalnu nagradu stručnog žirija.

Projekt "Umetnost ruši zidove" finansijski su podržali Republičko ministarstvo kulture i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.