Trifunović i Kojo poručili Vučiću: Abdiciraj, građani ne pristaju na tvoje izbore

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jan.2019, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trifunović i Kojo poručili Vučiću: Abdiciraj, građani ne pristaju na tvoje izbore

Glumac Branislav Trifunović večeras je sa protesta "Jedan od pet miliona" poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da građani Srbije neće pristati na ono što on naziva izborima, a opozicionim političarima koji šetaju sa njima preporučio da poslušaju i razumeju svoj narod koji želi servis građana, a ne vlast.

"Aleksandre Vučiću od večeras građani će stvari nazivati pravim imenom. Barbara nije novinarka, Omer Mehić nije bio pijandura, RTS nije javni servis >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << građana Srbije, političko ubistvo Olivera Ivanovića nije incident, laž nije drugo mišljenje, tvoje ucene i kupovina glasova i mafijašenje nisu izbori i to ti više neće proći", rekao je Trifunović.

Poručio je da građani neće pristati da učestvuju u tome i da izbori podrazumevaju slobodu mišljenja i govora.

"Na to što ti zoveš izborima mi ne pristajemo. Izbori da, ali sa pravom slobode Aleksandre Vučiću", rekao je Trifnović obraćajući se okupljenima sa kamiona.

Opozicionim političarima koji šetaju sa njima, Trifunović je poručio da poslušaju svoj narod, da razumeju da narod ne želi da bira vlast, nego servis građana.

"Nužno je uspostaviti mehanizme da se ovakva vlast nikada više ne ponovi. Sa ovog mesta poslednje oaze normalnosti u Srbiji pozivam političare koji šetaju sa nama da poslušaju svoj narod... dosta nam je vrhovnih komandanata, ne zanima nas koliko nam predsednik spava. Hoćemo normalne ljude koji će raditi ono za šta ih plaćamo", kazao je Trifunović.

On je rekao da narod hoće plan o tome kako će se napraviti sistem da se "ovo zlo nikada ne ponovi i da niko nikada ni ne pomisli da može da radi narodu" ovo što radi aktuelna vlast.

"Hoćemo da se političari prilagode državi, a ne da državu prilagođavaju sebi, hoćemo da nam napišete kako ćemo da vas kontrolišemo i smenimo ako ne budete valjali. Hoćemo da nam napišete i potpišete imenom i prezimenom. Ovo je naša zemlja i dosta je toga", kazao je Trifunović i dodao da je pokrenuta lavina protesta u gradovima širom Srbije i da se ne može zaustaviti.

Glumac Nikola Kojo pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da abdicira uz poruku da je došao kraj.

"Jedini i pravi cilj si ti i tvoja svita koja mora otići dok još nije kasno, zato te prozivamo i pozivamo da abdiciraš samokrunisani kralju. Abdiciraj i ništa se neće desiti osim lustracije. Mora tako da više nikome ne bi palo na pamet da pljačka sopstveno stanovništvo", poručio je Kojo.

On je kazao da je Vučić izvršio "svoj blic krig, svoj atak na kapital, resurse i pamet ovog naroda" i da je "vrhunski obavio posao".

"Silovao si i ucenio kompletno stanovništvo, silovao svojim konferencijama za novinare, vađenjem dece iz smetova, rušenjem Savamale, padom helikoptera, kupovinom Kopernikusa i ova noć je prekratka da se pobroje sva tvoja nedela", kazao je Kojo.

On je naveo da je Vučić suspendovao pravo i pravdu i da je rešio da bude i institucija i pravo i pravda.

"Zaigrao si se Aleksandre, zaboravio si da si ti naš službenik i da te mi plaćamo. Mi hoćemo da nema gladnih u 21. veku i ne plaćamo te da budeš sudija, novinar, advokat, akušer, babica, inspektor i selektor", kazao je glumac.

Poručio je Vučiću da je narod rešio da on ode.

"Zaustavio si nam život na određeno vreme i promovisao mučenje i patnju u periodu između kolevke i groba. Sada je tome došao kraj", rekao je Nikola Kojo, a okupljeni su uzvikivali "Vučiću odlazi".

Učesnici protesta krenuli su u protestnu šetnju centralnim ulicama Beograda do zgrade Radio-televizije Srbije.

Na čelu kolone je veliki transparent "Jedan od pet miliona".

Kada je kraj kolone bio kod Narodnog pozorišta početak je bio kod Ateljea 212 u Svetogorskoj ulici, a kada su poslednji učesnici napuštali plato kod Filozofskog fakulteta učesnici protesta su bili nedaleko od Doma omladine u Beogradu.

Organizatori protesta zatražili su u petak da se sa generalnim direktorom Radio-televizije Srbije Draganom Bujoševićem i glavnim i odgovornim urednikom informativnog programa RTS-a Nenadom Lj. Stefanovićem sastanu večeras u 19.30 u zgradi javnog servisa, zbog čega je najavljeno duže zadržavanje okupljenih u Takovskoj ulici ispred zgrade RTS-a.

Javni servis na prvom programu sat vremena uživo je prenosio kontramiting koji je organizovala Srpska napredna stranka u danu kada je Beograd posetio predsednik Rusije Vladimir Putin, dok je izveštaj o memorijalnoj šetnji za ubijenog predsednika Incijative SDP Olivera Ivanovića koji su organizovali učesnici protesta "Jedan od pet miliona" dan ranije, trajao tačno 53 sekudne, što kako su ocenili "nije sloboda medija".

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom "Stop krvavim košuljama" održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. godine, zbog napada na jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

U sredu, 16. januara na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića organozovana je šetnja u njegovu čast do Hrama Svetog Save, gde su zapaljene sveće.

Na početku organizovanja protesta zatraženo je da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada na Borka Stefanovića i aktiviste Levice.

Zahtevi su se iz subote u subotu dopunjavali, pa je od RTS-a zatraženo da protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika GI SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića.

Protesti se od skoro petkom i subotom održavaju i u drugim većim gradovima u Srbiji, poput Niša, Novog Sada, Kragujevca, Čačka, Kraljeva, Prokuplja, Kuršumlije i drugih.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Učesnici protesta Jedan od pet miliona na platou ispred Filozofskog fakulteta

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jan.2019

Učesnici protesta protiv aktuelne vlasti pod nazivom "Jedan od pet miliona" okupili su se na platou ispred Filozofskog fakulteta, gde očekuju da im se obrate glumci Branislav Trifunović i Nikola Kojo...Okupljeni drže veliki transparent "Vučiću ostavka - jedan jedini zahtev" u potpisu "Većina od...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.