Trideset sedam godina od osnivanja SAJ-a

Izvor: RTS, 18.Dec.2015, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trideset sedam godina od osnivanja SAJ-a

Specijalna antiteroristička jedinica policije obeležila je 37 godina od osnivanja. Podsećaju da su u najkritičnijim trenucima štitili državu i građane, a visok stepen taktičke obučenosti i psihofizička spremnost, uz međunarodnu saradnju, ostaju njihovi prioriteti.
Osnovani na današnji dan 1978. kao Jedinica za specijalna dejstva uvek su u prvim redovima, pre svega u borbi protiv terorizma i najtežih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oblika kriminala. Ponosni na rezultate, ne zaboravljaju 16 pripadnika jedinice koji su stradali u akcijama.

"Osnovna načela koja su nas vodila bila su i ostala čast, poštenje i patriotizam. Bez obzira na sve pretnje, izazove i teškoće sa kojima se susrećemo i koje stoje pred našom otadžbinom, SAJ će uvek biti spreman da zajedno sa ostalim subjektima sistema odbrane i bezbednosti brani i čuva mir i bezbednost Srbije i njenih građana", kaže komandant SAJ-a Spasoje Vulević.
Respektabilna jedinica deo je Ministarstva unutrašnjih poslova, na koje građani u svakom trenutku mogu da se oslone, poručuje ministar policije.
"Godina najtežih zadataka, 37 godina svega onoga što je trebalo izdržati za Srbiju govori o čvrstini jedinice i ljudi koji je čine. U svakom vremenu, u svakom trenutku momci iz ove jedinice moraju da budu spremni da ponude i život za svoju zemlju i to je nešto što Srbija mora i uvek treba da ceni", ističe ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.
Podsećajući da je jedna od najstarijih antiterorističkih jedinica u Evropi, direktor policije ocenjuje da je SAJ za nepune četiri decenije uvek uspešno rešavao sve zadatke.
"Želim da i u narednom periodu ostvarujete vrhunske rezultate i zajedno sa ostalim organizacionim jedinicima MUP-a i direkcije policije budete pouzdan činilac i oslonac u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i drugih opasnosti koje prete miru i bezbednosti naše zemlje i svih njenih građana", kaže direktor policije Milorad Veljović.
Da li je Veljoviću ovo poslednji govor na mestu direktora policije, što su novinari posle pisanja nekih medija želeli da saznaju, ministar ne želi ni da potvrdi, ni da demantuje.
"Pa ne bih danas odgovarao na to pitanje, svakako ću se javnosti obratiti u narednih nekoliko dana sa odgovorom o kompletnoj situaciji u vezi sa tim pitanjem", rekao je Stefanović.
Na proslavi Dana SAJ-a uručene su zahvalnice pripadnicima jedinice za deset i dvadeset godina službe, za posebna dostignuća, kao i velikom broju saradnika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.