Izvor: B92, 05.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribunal zabrinut za Tolimira

Hag -- Haški tribunal je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog zdravstvenog stanja generala u penziji VRS Zdravka Tolimira.

Tolimir se nalazi u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu i odbija da uzima lekove. Bivši pomoćnik komandanta VRS Ratka Mladića za obaveštajno-bezbednosne poslove, general Tolimir je optužen za genocid nad srebreničkim muslimanima u leto 1995.

Sekretar Tribunala Hans Holthaus, u čijoj je nadležnosti položaj optuženih u pritvoru u Sheveningenu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << popodne je dopisom obavestio sudsko veće da je Tolimirovo zdravstveno stanje "ozbiljno, krhko i veoma uznemiravajuće".

Prema saopštenju suda, otkako je prebačen u Hag 1. juna ove godine, Tolimir odbija da sarađuje sa lekarima i da prihvati terapiju koju su mu prepisali.

"Tolimir je davao različite razloge za odbijanje medicinske nege, od verskih ubeđenja do tvrdnje da je, zapravo, dobrog zdravlja. Uzimajući u obzir Tolimirovo zdravstveno stanje i takav njegov stav, sekretar suda konstatuje da postoji veoma realan i ozbiljan rizik da svakog trenutka dođe do razvoja događaja koji bi bez najave ugrozio život optuženog", naglašava Tribunal.

Tolimirovo zdravlje, prema mišljenju sekretaru suda, otežava i činjenica da je on odlučio da se brani sam.

Sekretar Tribunala Holthaus zatražio je od sudskog veća da zato razmotri da li je Tolimir u stanju da se brani sam.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.