Izvor: B92, 21.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribunal odbacuju Šešeljeve optužbe

Hag -- Predstavnici Haškog tribunala i Tužilaštva negirali tvrdnje Vojislava Šešelja i SRS-a da prete potencijalnim svedocima.

Portparol suda Refik Hodžić izjavio je da se Tribunal u svim postupcima pridržava "najviših pravnih standarda" i da postoje mehanizmi koji to osiguravaju. Potvrđujući da je sud dobio Šešeljev podnesak o navodnom pritisku na svedoke, Hodžić je precizirao da će taj dokument razmotriti pretprocesni sudija.

Haško tužilaštvo je, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << takođe, negiralo Šešeljeve tvrdnje. "Ako imamo informacije da je neki od potencijalnih svedoka umešan u ratni zločin, mi imamo obavezu da ga pre razgovora upozorimo na to, jer osumnjičeni imaju pravo da razgovoru prisustvuje njihov advokat. To se ne može shvatiti kao pretnja", naglasio je Anton Nikiforov, portparol Tužilaštva.

On nije želeo da detaljnije govori o Šešeljevim tvrdnjama, uz obrazloženje da "postoji mogućnost" otvaranja "neke vrste istrage" o njima, ako to sudije budu smatrale primerenim.

Šešeljev podnesak Tribunalu još nije dostupan javnosti. Prema ranijim izjavama zvaničnika SRS-a, Šešelj u podnesku tvrdi da je Tužilaštvo pretnjama pokušalo da primora 18 svedoka da "lažno svedoče protiv njega".

Sledeća statusna konferencija u postupku protiv Šešelja zakazana je za 4. april. Šešelj je optužen za ratne zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.