Tri srpska pisca u trci za svetsku nagradu

Izvor: RTS, 16.Nov.2010, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri srpska pisca u trci za svetsku nagradu

Dela srpskih pisaca Srđana Valjarevića, Vide Ognjenović i Vladislava Bajca našla su se u širem izboru za jednu od najznačajnijih svetskih književnih nagrada "IMPAK Dablin".

Prvi put u istoriji jugoslovenske i srpske književnosti tri srpska pisca istovremeno su ušla u širi izbor za jednu od pet najznačajnijih svetskih književnih nagrada - IMPAK ((IMPAC)) Dablin, saopštio je izdavač Geopoetika.

Na zvaničnoj listi, koja je objavljena u ponedeljak, za nagradu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << IMPAC Dublin Literary Award nalaze se knjige naših autora prevedene na engleski Srđana Valjarevića "Komo", Vide Ognjenović "Preljubnici" i Vladislava Bajca "Hamam Balkanija".

Geopoetika ističe da je knjige naših autora na engleskom objavila uz pomoć Ministarstva kulture, u ediciji Serbian Prose in Translation (Srpska proza u prevodu).

Knjige tri srpska pisca uvrštene su na listu među 162 knjige najvažnijih imena svetske književnosti, kao što su Margaret Atvud, Pol Oster, Den Braun, A.S. Bajat, Orhan Pamuk, Vilijem Trevor, Karlos Ruis Safon i mnogi drugi.

U izbor su ušle samo 42 knjige čiji autori nisu iz engleskog govornog područja i među njima tri srpske. Glavni kriterijum za izbor je da su knjige objavljene na engleskom jeziku u poslednje tri godine u svetu i da knjigu zvanično predloži neka biblioteka.

Tri knjige srpskih pisaca koje ispunjavaju ove uslove predložile su istovremeno Bibiloteka grada Beograda iz Srbije i Biblioteka Herceg Novog iz Crne Gore. Žiri je među hiljadama pročitanih knjiga, odlučio da sve tri zaslužuju da uđu u širi izbor.

Nagrada će biti dodeljena u junu 2011. godine u Dablinu u Irskoj.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.