Tri savršena dana u Srbiji

Izvor: Blic, 26.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri savršena dana u Srbiji

Za mnoge koji tokom prvomajskog praznika imaju mogućnost da slobodne dane provedu van mesta prebivališta, osnovno pitanje je - kuda otići? Zanimljiv predlog ponudili su Turistička organizacija Srbije i USAID u akciji „Tri idealna dana u Srbiji".

Prvi predlog - Vojvodina

Prvi dan - Poseta slovačkom selu Kovačica i etnocentru Babka koji je pod zaštitom Uneska. Možete se pridružiti umetnicima u bojenju bundeva i hoklica koje možete i da ponesete kući. Obavezno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na ručak u Ečkoj i odmor u Carskoj bari, prirodnom rezervatu sa 150 vrsta močvarnih ptica. Za večernji odmor i prenoćište najbliže je hotel „Fantast" u Bečeju, dvorcu koji je sagradio Bogdan Dunđerski u 19. veku.

Drugi dan - Posle carskog doručka, pustolovi treba da se zapute na sever Srbije - u Hajdukovo, gde mogu da ručaju u restoranu „Gulaš čarda" i obavezno probaju specijalitete od nojevog mesa, divlje svinje ili kajganu od nojevih jaja. Posle ručka, odlazak u Suboticu a potom na Palić, gde se može prenoćiti u hotelu „Lira" ili na ranču „Maestoso".

Treći dan - Rano ujutru trebalo bi krenuti ka gradu istorije Sremskim Karlovcima odakle bi svakako trebalo uputiti do Fruške gore i obići neke od 17 manastira, selo Neradin i sremsku etnokuću u selu Jazak.

Drugi predlog

- Istočna Srbija

U tri uzbudljiva dana predloženo je da se obiđe Vinča, jedno od najstarijih, najvećih i u najvećoj meri istraženih arheoloških nalazišta iz neolita u Evropi. Zatim sledi Smederevo i moćna tvrđava na Dunavu. Ostaje vremena i za Lepenski vir - najlepšu praistorijsku civilizaciju koja se razvila pre kraja ledenog doba. Obavezna je i poseta Kučevu, gradiću na blagim i moćnim padinama Homoljskih planina, sa živopisnim i zabavnim vašarom na kojem se prave liciderska srca. Tu je i jedan od najlepših srpskih manastira Manasija, a treba videti i resavsku lepoticu, najdublju pećinu u Srbiji bogatu prelepim pećinskim mineralima. Vredelo bi videti i Veliko vrelo, najviši vodopad, kao i Gamzigrad, veličanstvenu palatu rimskih imperatora.

Treći predlog

- Kod beloglavog supa

Prvi dan - U ranim jutarnjim časovima otputovati do Ovčarsko-kablarske klisure, gde se u dolini reke Morave nalazi deset manastira. Put se nastavlja preko planine Zlatibor i predveče se do planinske kolibe „Vodena poljana" na Zlataru.

Drugi dan - Istraživanje netaknute prirode Starog Vlaha, duž reke Uvac. Potom obilazak Štitkova, etnosela, nekada centra moći pod upravom grofa Raškovića, koji je uživao veliki stepen nezavisnosti od turske vladavine tokom 16, 17. i 18. veka. Preporučuje se obilazak brodićem reke Uvac gde se uz pejzaž zvani Meandri molitve i pećinu Uvac može videti i beloglavi sup. U selu Sopotnica na brdu Jadovnik uživaćete u prelepim vodopadima i prirodnim, kaskadnim slapovima.

Treći dan - Poseta Kumaničkom manastiru gde su mošti Svetog Đorđa iz Kumanice. U ponudi je i splavarenje niz reku Lim, ali i pešačenje putem koji vodi kroz klisuru reke Grobnice, kroz atraktivna brda planine Ozren u Tičje polje. Obavezna je i poseta manastira Mileševo gde se nalazi čuvena freska Beli anđeo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.