Tri moguće teorije o tragičnom padu helikoptera

Izvor: Radio 021, 16.Mar.2015, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri moguće teorije o tragičnom padu helikoptera

Nakon saopštenja Vojske o padu helikoptera u kojem je poginulo sedam osoba javnosti je ostalo da se pita samo jedno - ko je kriv?

Kako su juče na konferenciji za štampu u Domu vojske saopštili nadležni, helikopter je bio ispravan, imao je odličnu opremu i prošao je sve provere. Što se tiče pilota i tehničara, oni su bili veterani koji su iza sebe imali nebrojeno sati leta, ali i koji su učestvovali u herojskim podvizima tokom akcija spasavanja u Obrenovcu i Feketiću.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
U Vojsci kažu da su stradali piloti bili najbolje što su imali u svojim redovima i da su šanse da je do pada došlo njihovom greškom gotovo mizerne. Na pitanje da li su to možda bili meteorološki uslovi koji su preksinoć bili krajnje nepovoljni, starešine su rekle da "jesu bili složeni vremenski uslovi, ali da se u takvim situacijama sa ovim helikopterom i posadom to moglo prevazići".

Helikopter ostao  bez goriva

U javnosti se spekuliše kako je helikopter ostao bez goriva i da je to razlog zašto nije eksplodirao prilikom pada. Kako za Blic kažu spasioci, letelica je izgledala poput "limenke" i tri tela su ispala iz nje prilikom pada. Iako je ekipa Blica pokušala na jučerašnjoj konferenciji da postavi pitanje o gorivu, to im nije dopušteno.

Loši vremenski uslovi u Beogradu

Ukoliko je istina da je helikopter bio u potpunosti ispravan, kao jedan od glavnih krivaca navode se loši vremenski uslovi u kojima piloti nisu mogli da se snađu, pa je tako došlo do pada letelice. Poznato je, međutim, da je ova posada helikoptera učestvovala i u ekstremnijim akcijama, gde su vremenski uslovi takođe bili podjednako katastrofalni.

Otkazala oprema na letelici

Iako se to u samom startu jučerašnje konferencije decidno odbacilo, postoji sumnja da je u nekom trenutku otkazala oprema na helikopteru. Vojni analitičari upozoravaju da se u opremu ne samo ovog helikoptera već i ostalih u vlasništvu Vojske Srbije, odavno nisu ulagale "ozbiljnije" pare i da je kvar mogao dovesti do ove velike tragedije.

Formirane su dve komisije koje treba da utvrde zašto je do nesreće došlo, ko je odgovoran, kao i uzroke tehničke prirode. Načelnik Generalštaba Ljubiša Diković rekao je da je rok za izveštaj komisije koja treba da utvrdi odgovornost 18. mart, dok je tehničkoj komisiji dat rok do 30. marta.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.