Tri meseca od masakra u osnovnoj školi na Vračaru: Šta se saznalo za 90 dana? VIDEO

Izvor: B92, 03.Avg.2023, 22:24

Tri meseca od masakra u osnovnoj školi na Vračaru: Šta se saznalo za 90 dana? VIDEO

Na današnji dan pre tri meseca dogodilo se masovno ubistvo u Osnovnojškoli "Vladislav Ribnikar".

Tada je 13-godišnji K. K. ubio deset osoba - devet učenika i radnika obezbeđenja.

U proteklih 90 dana mnogo je pitanja postavljeno i napravljeno je dosta promena. Gde smo danas u odnosu na 3. maj?

Odgovor na pitanje: "Zbog čega je K. K. počinio nezapamćeno masovno ubistvo i dalje nije sasvim poznat. Pre zločina dečak je pretraživao na internetu "da li >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Srbiji postoji doživotna kazna zatvora."

Trenutno je smešten u psihijatrijsku ustanovu, ne može da izlazi napolje, da razgovara sa drugom decom ili da prima posete.

Ministarstvo zdravlja je predložilo dopunu zakona koji kaže da smeštaj dece-ubica u psihijatrijskoj ustanovi može biti trajan i bez pristanka deteta ili roditelja. Savet roditelja imao je 7 zahteva od kojih je 6 ispunjeno, a realizacija sedmog je u toku i tiče se odgovornosti ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima dece.

Iz Višeg javnog tužilaštva kažu da načelnik policijske uprave za Beograd, Veselin Milić, pokazivanjem spiska dece nije počinio krivično delo iz njihove nadležnosti, već eventualno iz nadležnosti Osnovnog tužilaštva.

Otac dečaka ubice je u zatvoru i tereti se za teško delo protiv opšte sigurnosti, a porodice ubijene dece podnele su tužbu protiv majke dečaka kako bi se utvrdila i njena odgovornost. Imovina roditelja K.K. je zamrznuta i ne mogu da napuste zemlju.

Maloletni K. K. je prvi put progovorio o zločinu kada je u svojstvu svedoka, putem video linka, ispitivan četiri sata u slučaju koji se vodi protiv njegovog oca.

Odlučeno je da će škola biti renovirana, a napraviće se i memorijalni centar u jednom delu škole. Zločin koji je šokirao Srbiju dogodio se rano ujutru 3. maja kada je K.K. ušao u školu i počeo da puca.

Zločin je počinio pištoljem, a u rancu je imao 4 molotovljeva koktela. Predao se policiji koju je pozvao samo dva minuta nakon što je krenuo da puca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.