Tri lekara za tri dana pregledali po više od 200 pacijenata, za dan ispisali po 2.000 recepata!

Izvor: Blic, 05.Mar.2014, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri lekara za tri dana pregledali po više od 200 pacijenata, za dan ispisali po 2.000 recepata!

Tri lekara zaposlena u domovima zdravlja u Sarajevu suspendovana su pošto je proverama utvrđeno da su tokom samo jednog dana pregledali više od po 200 pacijenata i pritom ispisali u proseku više od 700 recepata, potvrdio je direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje Sarajevskog kantona Kenan Crnkić.

Proverama je, kako je navedeno, utvrđeno da je jedna lekarka u domu zdravlja Vogošća 16. januara pregledala 244 pacijenta i pritom izdala 751 recept. Slični slučajevi zabeleženi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su u još dva doma zdravlja, a ovi lekari su suspendovani.

Kako su izračunali u Zavodu zdravstvenog osiguranja, ta tri lekara su, ispisavši više od dve hiljade recepata samo u jednom danu, Fondu napravili trošak veći od 5.600 evra.

Pošto je pre mesec dana imenovan na tu dužnost, Crnkić je najavio odlučne mere da bi se prekinulo s nezakonitim postupcima lekara i sprečilo dalje gomilanje gubitaka zbog čega zdravstvenom sistemu kantona preti kolaps.

Nagomilani gubici, prema Crnkićevim rečima, doveli su u pitanje i isplatu zarada lekarima i drugom medicinskom osoblju, a kao jedan od uzroka navedeno je upravo prekomerno propisivanje subvencionisanih lekova.

Gubici Zavoda tako su u 2013. premašili iznos od sedam miliona evra, objavili su lokalni mediji.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

SA: Suspenzije zbog mnogo recepata

Izvor: B92, 05.Mar.2014

Sarajevo -- Tri lekara zaposlena u domovima zdravlja u Sarajevu suspendovana su pošto je utvrđeno da su tokom samo jednog dana ispisali u proseku više o 700 recepata...Oni su pregledali i više od 200 pacijenata...Proverama je, kako je naveo direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje Sarajevskog kantona...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.