Tri grada – isto iskušenje!

Izvor: BKTV News, 27.Avg.2012, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri grada – isto iskušenje!

Za stranke koje danas čine vlast u Srbiji nije svejedno hoće li se i u lokalu  po vertikali, svuda gde je to moguće, preslikati „republički model“. Dakle, prekomponovati opštisnki organi vlasti, jer je u mnogim mesti konstitusana opštinska uprava pre nego što je postignut dogovor o strankama koje će činiti republičku Vladu!
I to je rezumljivo. Izborni sitem je takav da je teško proceniti unapred šta je ono što definitvno i bez ostataka izražava istinsku volju birača. Jer, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ako svako sa svojim poslanicima ili odbornicima pravi drugačije koalicije – onda, ma koliko da je to  legitimno, ostavlja prostor za špekulacije i nagadjanja – otkud drugačiji inters na lokalu?! I da li je reč samo o nepoštovanju „džentlamaneskog“ sporazuma ili   nedovoljnoj preciznosti  sporazuma na osnovu kojeg se došlo do Vlade Srbije.
Otuda je većini – nedovoljno jasno oko čega se danas u Novom Sadu, Leskovcu i Zaječaru „lome koplja“. Čist je i jasan stav SNS da je nelogično da iste stranke koje čine republičku vladu ne mogu u tim gradovima da budu, takodje, u koaliciji i sakupe dovoljno odbornika da „prekomponuju“ i gradsku vlast. Istini za volju, stranke čiji se lokalni funkcioneri „razmišljaju“ dosad se i nisu oglasile. Bar ne na način da gradjanima bude jasan u čemu je njihov interes.
Novi Sad je i u toku izbornog procesa bio u mnogo čemu sporan. Ali, ma koliko da je u politici sve moguće, teško je običnom gradjaninu objasniti da se problem „označenih odbornika“, bez obzira zbog čega, rešava tek onda kada nekome izmiče „tepih vlasti“ ispod nogu.
U Zaječaru nije reč o bukvalno drugačijem „prekomponovanju“, jer bi, uz poštovanja principa, sadašnji gradonačelnik imao dovoljno ubedljivu većinu da bi i u „novoj vlasti“ očuva mesto prvog čoveka u gradu.
Leskovac je verovatno najlakaše rešiv, ali i tu „lokalni interesi“ nisu podudarni sa republičkim.
Zato, ostaju dva otvorena pitanja:
Prvo, koliko je vredno da u zamahu promena u Srbiji, a pogotovo u otkrivanju dosad zaštićenih protiv korupcije, stvari se okreću prem lokalu. Zašto je najbitnije da se rešavaju „lokalne nesukladjenosti“. Jer, ipak je  reč o nesporazumu na nivou lokala, a ne centrala.
I drugo, za Srbiju je pravo iskušenje može li u celom ovom procesu da se korakne dalje od sadašnjih minimalnih pomaka u istinskoj demokratiji. Prošlo se kroz sva iksušenja i isprobani su svi modeli. Jedino nije da se nadje način da liste stranaka imaju svoju težinu, ali i da se na svim nivoima ljudi biraju po imenu i prezimenu, jer bi se onda znalo ko je  dobio poverenje birača.
Možda je najmudrije zastati za trenutak i prihvatiti Vučićevu učestalu rečenicu – „nije kraj sveta – ako se ne dogovorimo“.
I razmišljati o sistemskom rešenju, a bez tenzija rešavati nedorečenost u nekim gradovima.
Mirko Steamenković
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.