Izvor: Blic, 10.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri gospodina i jedna dama

Od 13 romana koje je žiri uvrstio u uži izbor za Ninovu nagradu za roman 2007. godine u finale su ušla četiri. Žiri u sastavu Milan Vlajčić (predsednik), Aleksandar Jovanović, Stevan Tontić, Tihomir Brajović i Slobodan Vladušić odlučio je da to budu sledeći romani: „Poljubac" Gordane Ćirjanić, „Ruski prozor" Dragana Velikića, „Feliks" Vladimira Kecmanovića i „pH" Draška Miletića. Izvesno iznenađenje je što roman „San o ljubavi i smrti" Filipa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Davida, koji je po oceni nekih kritičara važio za ozbiljnog kandidata za nagradu, nije ušao u uži izbor.

Draško Miletić za „Blic" kaže da je interesantno to što je njegov roman „pH" uopšte uvršten u izbor za Ninovu nagradu jer je izašao iz štampe tek dve nedelje uoči prvog žiriranja. „U dobrom sam društvu, žiri je vrlo lepo procenio koji autori vrede. Rekao bih da je rezultat dva prema dva - dvoje autora koji već godinama čekaju ovu nagradu (Velikić i Ćirjanićeva) i dvojica debitanata u tom društvu (Kecmanović i ja). A s obzirom na to da je novčani deo nagrade ove godine uvećan, možda bi bilo zgodno da svako dobije po dva i po soma", našalio se Miletić.

Vladimir Kecmanović kaže za „Blic" da ga je vest o ulasku njegovog romana „Feliks" u uži izbor za Ninovu nagradu obradovala. „Drago mi je, naravno, jer je to veliko priznanje za jednog romanopisca; moglo bi se reći da napredujem, jer je moj prethodni roman 'Sadržaj šupljine’ 2001. godine bio u širem izboru. Mislim da je ova nagrada važna i zbog toga što pomaže knjizi da se probije do čitalaca."

Uvećani iznos nagrade ove godine iznosi 10.000 evra, a sponzor je „Carnex". Najbolji roman za 2007. godinu biće proglašen 17. januara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.