Tri godine novog posla

Izvor: Politika, 05.Okt.2013, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri godine novog posla

Fabrika „Sloboda” iz Čačka ima zaključene ugovore u ukupnoj vrednosti od 89 miliona evra

Čačak – Vrednost poslova i proizvodnje u čačanskoj „Slobodi” iznosiće za ovu godinu oko sedam milijardi dinara (61 milion evra), ili 70 odsto više nego lani. Fabrika već ima zaključene poslove za 89 miliona evra, od čega je, direktnim ugovaranjem ili preko „Jugoimporta SDPR”, 85,5 miliona namenjeno stranom tržištu.

– Polovina tih ugovora odnosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se na transfer tehnologija, a druga na robnu proizvodnju i kompanija je u ovom trenutku obezbedila uposlenost za naredne tri godine. Takođe, pri kraju smo ugovaranja još mnogo novih poslova, što će nam dati priliku da se potpuno posvetimo unutrašnjim zadacima i unapređenju proizvodnje – rekao je izvršni direktor „Slobode”, inženjer Zoran Stefanović.

Fabrika je osnovana 6. oktobra 1948. godine, rešenjem predsednika vlade FNRJ i ministra narodne odbrane maršala Tita, i šest i po decenija neprestano drži poziciju vodeće industrije u ovom delu Srbije. U agresiji NATO-a 1999. „Sloboda” je bombardovana pet puta i već posle trećeg napada bila je tehnološki uništena. Sravnjeno je 83 odsto radnog prostora, direktna materijalna šteta bila je 264 miliona maraka, indirektna još 120 miliona, ali su zaposleni uspeli da je obnove iz pepelišta.

Proizvodni program najveće fabrike municije u ovom delu Balkana obuhvata avionska i protivavionska zrna kalibra od 20 do 57, i artiljerijske granate od 76 do 155 milimetara. Tu su i municija za automatske bacače granata 30 mm, podcevne bacače 40 mm, tromblonske mine, signalna municija i policijski program, a trenutno najprodavaniji deo asortimana je municija od 30 i 40 milimetara. Kupci su sa područja od Bliskog Istoka do Jugoistočne Azije, iz Afrike, Evrope, Južne Amerike, sa prostora nekadašnjeg SSSR-a i, odskora, iz Kanade.

Od 1995. godine razvijeno je i plasirano u svet 130 novih proizvoda, a od 2010. godine do ovih dana u nove objekte uloženo je 3,5 i u opremu još 6 miliona evra.

– Glavni cilj naše poslovne politike jeste da dovedemo fabriku u situaciju da zdravo posluje i poveća produktivnost i u poslednje dve godine uspeli smo u tome. Beležimo stalni porast proizvodnje i realizacije, smanjujemo vreme izrade artikala, primamo mlade radnike i poboljšavamo radnu disciplinu. Prosečna zarada u fabrici sada je 43.790 dinara, ili 14 odsto više nego lani – kazao je Stefanović.

On je naglasio da je pri završetku izrada programa restrukturiranja civilnog dela fabrike koji je, poslujući pod nazivom „Sloboda aparati”, do pred kraj prošle decenije proizvodio uređaje za domaćinstva. Zbog gubitaka, preduzeće je ugasilo delatnost, a sada stručni tim „Slobode”, zajedno sa Agencijom za privatizaciju, priprema plan za ozdravljenje, koji će biti ponuđen Vladi Srbije na usvajanje.

– Po tom planu „Aparati” će ostati deo kompanije „Sloboda”, poslovaće na ovoj istoj lokaciji, s civilnim programom. U kombinaciji je bila saradnja sa fabrikom „Končar” iz Zagreba, ali tu investiciju finansijski ne možemo da izdržimo. Sada radimo studiju o poslu sa fabrikom „Metalac” iz Gornjeg Milanovca, ali ne mogu da govorim o programu.

„Sloboda” je do pre tri decenije proizvodila protivgradne rakete i sada obnavlja tu tehnologiju. Već ima izvozne ugovore, iako proizvodnja još nije počela.

– Dobili smo sertifikat za izradu rakete dometa šest kilometara, a upravo dovršavamo isti postupak oko „osmice”. Bitni su nam svaki posao i svaki dinar – veli Stefanović.

Kompanija je prošlu godinu završila sa fakturisanom realizacijom od 3,95 milijardi dinara i sa dobitkom od 161 milion. Sada ima 1.557 zaposlenih, od kojih 356 na određeno vreme. Na kraju prošle godine, 608 radnika koji su skoro tri godine radili u „Slobodi” na određeno poslato je kućama, zbog nedostatka posla. Sada je više od polovine vraćeno u fabriku, a Dragan Jekić, predsednik Samostalnog sindikata u kompaniji, kaže da će već narednih dana nova grupa biti pozvana da dođe u fabričku halu.

Gvozden Otašević

objavljeno: 06.10.2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.