Tri generacije slikara u porodici Husarik

Izvor: RTS, 04.Nov.2016, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri generacije slikara u porodici Husarik

Eva Husarik, jedna od najpoznatijih slikarki naive iz Kovačice, ponekad izlaže i sa članovima svoje porodice - sinom i unucima, ali svako od njih ima svoj, osoben način likovnog izražavanja.
Eva Husarik iz Kovačice seća se kako je davne 1969. godine počela da slika, kako bi pomogla svom tada malom sinu da nacrta nešto iz likovnog. Tako je samo ostvarila ono što je od malena volela.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svojim delima predstavlja tradiciju Slovaka: "Ja jako volim našu narodnu nošnju i to uvek predstavljam na svojim slikama. To su šarene duge suknje, muške košulje, marame. Ispunjava me da to slikam."
Njen sin je nasledio talenat i hobi, ali je njegov izraz krenuo u sasvim drugom pravcu - u stilu asocijativne apstrakcije. I dalje su to pejzaži i mrtva priroda, ali ne naiva.
"Ja sam krenuo drugačije da slikam od onog što je uobičajeno u Kovačici. Nisam hteo da se dodvoravam nikome i ničemu", kaže Jan Husarik. "Jednostavno slikam ono što osećam, na način koji mi odgovara, kad imam vremena."
Poslednjih godina i treća generacija porodice Husarik bavi se likovnom umetnošću. Evin unuk Jan radi fotografije, grafiku i bavi se primenjenom umetnošću:
"Pravim kašike od drveta, ukrase od trske, skupljam minerale, pera. Volim prirodne materijale i uopšte sve što dolazi iz prirode."
Grafikom se bavi i njegova sestra Zuzana, ali je pretvara u tetovaže. Time se bavi već četiri godine, ima sve više mušterija i više posla. Kaže da je i to umetnost, u kojoj se i dalje usavršava.
rts.pancevo@rts.rs  

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.