Izvor: Nezavisne Novine, 07.Okt.2016, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri djevojčice radost porodice Stanković

Katarina, Ana i Marija Stanković iz naselja Česma jedine su trojke u RS koje su rođene u ovoj godini, a u petak su ih povodom "Nedjelje djeteta" posjetili predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i Javnog fonda za dječju zaštitu RS, i uručili im poklone.

Vesna i Dragan Stanković postali su roditelji u aprilu, a uz radost koju nosi roditeljstvo, kako kažu, velika je odgovornost i obaveza.

''Teško jeste, ali samo kada ih čovjek pogleda sve prođe. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Imam pomoć svekra i svekrve i dvije tete. Bebe pokazuju već svoj karakter, pa je jedna maza, druga razmažena, a treća je mudrica i zna svoje", kaže mama Vesna.

Djevojčice su radost i za ostale članove porodice pa tako djed Ile Stanković, kojem su one prva unučad, kaže da će dok djevojčice prohodaju i počnu da se igraju, radost biti još veća, te da je najbitnije da su zdrave.

Branka Sladojević, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, rekla je da je ova posjeta, između ostalog, i podrška za višečlane porodice, te da nije česta situacija da se rode trojke.

"Ova porodica je pravi primjer kako se u harmoničnom okruženju uz podršku porodice odgajaju djeca", rekla je Sladojevićeva, napominjući da je jedno od prava koje ostvaruju porodilje i pravo na opremu za novorođenče u iznosu od 250 KM, a u ovom slučaju taj iznos je puta tri.

U Javnom fondu za dječju zaštitu RS rekli su da će porodica Stanković za prinove dobiti oko 4.000 KM.

"Ovo je jedina porodica koja je dobila trojke od prethodne do ovogodišnje 'Nedjelje djeteta', a omogućili smo pomoć od 1.500 KM", rekao je Nedeljko Jović, direktor tog fonda.

Dodao je da će kroz opremu za novorođenčad moći da dobiju još 750 KM, a preko granta Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, koji plasira Fond, imaće mogućnost da dobiju još oko 1.800 KM.

Udruženje "Nova generacija" povodom "Nedjelje djeteta" u petak je u "Staklencu" organizovala izložbu fotografija, brojne kreativne radionice, te Živu biblioteku kako bi iskustveno približili svoj rad brojnim gostima.

"Već nekoliko godina organizujemo ovakve vidove druženja, a ove godine željeli smo iskustveno da približimo naš rad gostima, kako bi oni saznali kako je to učestvovati na radionicama, koje organizujemo u Dnevnom centru", rekao je Jadranko Janković, v.d. direktora "Nove generacije".

Građani su imali priliku da se upoznaju sa dijelom ekipe "Nove generacije", da saznaju kako je biti volonter i da učestvuju u kreativnim radionicama.

"U sklopu Žive biblioteke volonteri iz Dnevnog centra posjetiocima su govorili o svojim iskustvima u tom centru i upoznali ih o savjetovnoj liniji za djecu 'Plavi telefon'", dodao je Janković.

B.P.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.