Izvor: Blic, 09.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri boje na tanjiru

Tri boje na tanjiru

Ako je vaša kućna apoteka preplavljena vitaminskim preparatima, ali vam zato frižider izgleda kao avetinjski grad, morate da se pozabavite svojom strategijom za očuvanje zdravlja i sprečavanje bolesti. Dr Barbara Beri, potpredsednica Fondacije za proizvodnju zdrave hrane iz Vilmingtona, SAD, kaže da neke vrste povrća imaju tako veliku hranljivu vrednost da pružaju dugoročnu zdravstvenu zaštitu. CDC/JS

Crni luk Štiti od raka i srčanih oboljenja
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Crni luk je jedan od tri najbogatija izvora kercetina, jedinjenja koje može da spreči rak pluća. Jedno japansko istraživanje je pokazalo da ljudi koji unose velike količine kercetina daleko manje boluju od oboljenja srca. Ostali sastojci crnog luka sprečavaju rak želuca. On je dobar izvor kalijuma, a sadrži i manje količine vitamina C. Pošto se koristi u pripremanju brojnih jela, lako ćete podmiriti svoje potrebe za hranljivim sastojcima. Dobar je svež, kuvan, pečen...

Spanać Štiti od degeneracije žute mrlje u oku, katarakte, raka, visokog pritiska i deformacija ploda

Lišće spanaća je veoma bogato luteinom i folatima koji sprečavaju srčana oboljenja i deformacije ploda. Sadrži i gvožđe, ali organizmu nije lako da ga iskoristi. Zato je najbolje kuvati spanać u posudama od livenog gvožđa s namirnicama bogatim vitaminom C. Zdrav je kuvan, smrznut i svež - probajte svež u salatama i sendvičima. Brokoli Štiti od raka, bolesti srca i degeneracije žute mrlje u oku

Sadrži nekoliko različitih jedinjenja koja suzbijaju rast ćelija raka dojke, a šestogodišnje istraživanje u Holandiji je pokazalo da brokoli može da spreči rak debelog creva, naročito kod žena. Takođe, sadrži lutein koji sprečava degenaraciju žute mrlje u oku izazvanu starenjem. Ima ga tokom cele godine i ne treba bacati drške, jer su odlične za salatu. Šargarepa Štiti od raka i srčanih oboljenja

Šargarepa je izvanredan izvor betakarotina koji organizmu pomaže u borbi protiv raka. Jedna šargarepa ima čak 10,3 miligrama ove supstance. Brojne studije su pokazale da su zrele šargarepe bolje od mladih. I jedne i druge su korisnije kuvane, što znači da su i zamrznute dobre. Mogu da se jedu kao salata ili dodaju drugom povrću kao garnirung.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.