Izvor: RTS, 08.Dec.2009, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovinski sporazum jača Srbiju

Stupanje na snagu Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU uticaće na jačanje ekonomske stabilnosti Srbije, ali i na sigurnost izvoznika iz naše zemlje, saopštila Vlada.

Vlada Srbije pozdravila je stupanje na snagu Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, istakavši njegov značaj za jačanje ekonomske stabilnosti Srbije i sigurnosti izvoznika iz naše zemlje.

Početak primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU neće imati veliki uticaj na visinu carinskih prihoda, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jer Srbija već jednostrano primenjuje taj sporazum. Njegova primena olakšaće saradnju sa Evropskom unijom u raznim carinskim pitanjima, jer će EU i zvanično imati obavezu da sarađuje po pitanjima koja su predviđena Sporazumom, izjavio je Borislav Injac iz Uprave carina.

Zbog sniženja carinskih stopa na određenu vrstu robe mogao bi da bude povećan obim uvoza te robe iz EU, pa bi, iako će carinski prihod po jedinici robe biti manji, prihodi mogli da se uvećaju, rekao je Injac.

Na ovaj način povećava se privlačnost Srbije za dolazak stranih investitora, a Srbija se stavlja u red povlašćenih zemalja koje imaju blisku saradnju sa Unijom, što joj povećava kredibilitet, naglasio je Injac.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma, uz liberalizaciju viznog režima sa Evropskom unijom, jedna od najlepših vesti za građane Srbije u poslednjih nekoliko godina.

"Ona pokazuje da EU prepoznaje i ceni sve ono što smo uradili na putu evropskih integracija. Istovremeno, to će biti odličan signal za buduće domaće i strane investitore", rekao je Cvetković.

U saopštenju Vlade  rečeno je da Prelazni sporazum predstavlja trgovinski deo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je Republika Srbija potpisala 28. aprila 2008. godine, a odnosi se na uspostavljanje zone slobodne trgovine između EU i Srbije, odnosno postepeno ukidanje carina i kvota u međusobnoj trgovini.

Prelazni sporazum će, kako se navodi, važiti do momenta stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a njegova primena počinje odmah.

Evropska unija ovim sporazumom potvrđuje svoju jednostranu odluku, kojom je još 2000. godine ukinula carine i većinu kvota za robu koja se izvozi iz Srbije u EU, a koja je srpskim izvoznicima do danas uštedela više od dve milijarde evra, navodi se u saopštenju.

"Imajući u vidu da ova odluka ističe u 2010. godini, početak primene Prelaznog sporazuma veoma je važan, jer čini ukidanje carina na srpski izvoz ugovornom obavezom EU. Time se jača ekonomska stabilnost Srbije, ali i sigurnost izvoznika iz naše zemlje, pošto im je bescarinski plasman robe na tržište EU sada izvestan", poručila je Vlada Srbije.

Srbija postaje privlačnija za investiranje

Srbija, takođe, dobija ekskluzivne kvote za izvoz određenih osetljivih proizvoda koji su u EU pod posebnim režimom trgovine: šećer (180,000 tona), vino (63,000 hektolitara), junetina (8,700 tona) i određenih vrsta ribe.

Takođe, Srbija dobija mogućnost dijagonalne kumulacije (sabiranja) porekla robe u trgovini sa EU, regionom CEFTA, a u bliskoj budućnosti i sa Turskom i EFTA zemljama (Norveška, Švajcarska, Island i Lihtenštajn).

"To će olakšati plasman robe domaćim proizvođačima i učiniti ih ravnopravnim, pre svega u odnosu na kompanije iz regiona. Sa druge strane, Srbija će postati privlačnija za investiranje, pogotovo za kompanije koje imaju regionalno organizovanu proizvodnju u državama CEFTE", navodi se u saopštenju.

Ekonomski značaj primene Prelaznog sporazuma, kako se dodaje, potvrđuje i podatak da je u 2008. godini 54 odsto izvoza Srbije plasirano na tržište EU (4,03 milijarde evra), a 33 odsto na tržište CEFTA zemalja (2,45 milijarde evra).

Od svih sporazuma o slobodnoj trgovini koje je Srbija zaključila, ovaj sporazum obezbeđuje najveće povlastice za srpsku privredu. U cilju nadzora nad ispravnom primenom Prelaznog sporazuma biće formiran Odbor za sprovođenje Prelaznog sporazuma, čiji članovi će biti predstavnici EU i Vlade Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.