Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jan.2018, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovina ugledom

Bosna i Hercegovina posljednjih mjeseci ozbiljno se poigrava sa svojim spoljnotrgovinskim partnerima šaljući im robu sumnjivog kvaliteta i porijekla, a pod oznakom domaćeg.

Da stvar bude gora, u pitanju su veliki svjetski igrači, koji mogu da biraju odakle i šta će da uvoze na svoje tržište, tako da je jasno ko će u svemu snositi najveću štetu.

Nakon jabuka, čiji je uvoz Rusija zabranila sve dok se ne dokaže da nisu iz Poljske, Turska je, kako se saznalo, morala >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da uništava goveđe meso iz BiH zatrovano bakterijama.

Sve se, slučajno ili ne, dešava u periodu kada se sa ove dvije zemlje pokušavaju ispregovarati što povoljnije trgovinske olakšice u robnoj razmjeni i u momentu kada je BiH pred vratima za članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, gdje pregovori traju od 1999. godine.

Međutim, ko je iole malo bolje pratio šta se ovih dana dešavalo, mogao je da shvati kako je sistem kontrole robe i proizvoda izuzetno komplikovan i nedorečen, a samim tim i podložan brojnim manipulacijama.

Svi prozvani u lancu odgovornosti u vezi s izvozom jabuka peru ruke, tako da vjerovatno, kao i mnogo puta dosad, niko neće snositi bilo kakvu odgovornost. Svi iza sebe imaju hrpu dokumentacije kojom pravdaju svoje poteze pa se tu obično njihova odgovornost završava, kao i priča o propustima.

Sve da je i istina ono što tvrdi proizvođač, a to je da je dio jabuka odložen u polovne gajbe na kojima su ostale oznake iz druge zemlje, BiH nema mehanizam kojim bi to brzo i bez svake sumnje mogla da dokaže.

Od brojnih vidova trgovine, BiH se odlučila za onu najgoru - trgovinu ugledom.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.