Trgovina decom veliki problem Azije

Izvor: RTS, 02.Sep.2009, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovina decom veliki problem Azije

Fond UN-a za decu svrstao Kinu u sedam azijskih zemalja najugroženijih problemom trgovine decom. Slaba socijalna zaštita i nepoštovanje dečjih prava ugrožava milione dece u tom delu sveta.

Među sedam azijskih zemalja najugroženijih problemom trgovine decom, Fond UN-a za decu pored Filipina, Indonezije, Laosa, Malezije, Tajlanda i Vijetnama, svrstao i Kinu.

U izveštaju UNICEF-a nabrojani su različiti socioekonomski, porodični i individualni faktori, koji decu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u istočnoj i jugoistočnoj Aziji čine podložnom zloupotrebi.

Siromaštvo, raspad porodice, nedostatak obrazovanja, brz privredni rast i urbanizacija, nejednakost polova i velika potražnja za dečjim radom, ilegalnim usvajanjem, brakovima sa maloletnicama i seksualnim odnosima sa decom, samo su neki od faktora. 

U izveštaju se ocenjuje i da zakonodavstvo u ovoj oblasti nije dovoljno razvijeno, kao i da je socijalna zaštita slaba, što uz nepoznavanje i nepoštovanje osnovnih dečjih prava ugrožava nekoliko miliona dece u tom delu sveta, prenela je Sinhua.

U delu izveštaja koji se odnosi na Filipine, rečeno je da je u toj zemlji izraženija unutrašnja nego prekogranična trgovina decom.

Uprkos velikim naporima vlada i humanitarnih organizacija, borba protiv trgovine decom tek treba da se vodi, istaknuto je u izveštaju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.