Trezor “za slučaj apokalipse” oštećen globalnim zagrevanjem

Izvor: N1 televizija, 21.Maj.2017, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trezor “za slučaj apokalipse” oštećen globalnim zagrevanjem

Norveške vlasti saopštile su da će dodatno zaštiti "biljnu Nojevu barku" odnosno svetsku rezervu biljnog semena u Svalbardu na Arktiku, pošto je nedavno oštećena curenjem vode zbog porasta temperature.

Oko 50.000 novih uzoraka biljnog semena iz celog sveta pohranjeno je pre par meseci u najveću banku semena na svetu, otvorenu pre desetak godina na arktičkom ostrvu "za slučaj apokalipse".

Najveća banka biljnih gena na svetu otvorena je da u slučaju ratova ili >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << velikih prirodnih katastrofa, spasi biljni svet od uništenja čuvajući uzorke semena iz svetske zbirke useva.

Banka svetskog semena Svalbard nalazi se na ostrvu arhipelaga Svalbard, između kopnenog dela Norveške i Severnog pola i osmišljena je kao glavna rezerva drugim bankama semena u svetu.

Optimalna temperatura za čuvanje uzoraka je minus 18, ali je oktobar 2016. bio iznenadno topliji zbog čega je zabeleženo curenje vode na ulazu u rezervu.

Norveške vlasti su navele da se voda potom zamrzla i da je uklonjena ali su ipak neki uzorci oštećeni.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Trezor sudnjeg dana poplavljen, naučnici će pokušati da ga dodatno zaštite

Izvor: Radio 021, 21.Maj.2017

Norveške vlasti saopštile su da će dodatno zaštiti "biljnu Nojevu barku" odnosno svetsku rezervu biljnog semena u Svalbardu na Arktiku, pošto je nedavno oštećena curenjem vode zbog porasta temperature...Oko 50.000 novih uzoraka biljnog semena iz celog sveta pohranjeno je pre par meseci u najveću...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.