Trese li se Crna Gora

Izvor: RTS, 12.Apr.2013, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trese li se Crna Gora

Dobar izborni rezultat Miodraga Lekića u psihiloškom smislu je poraz DPS-a, ocenjuju gosti emisije "Oko. Lekić je oživeo opoziciju u Crnoj Gori i više ne postoji uverenje da DPS ne može da izgubi izbore, smatraju analitičari.

Predsednički izbori u Crnoj Gori završeni su tesnom pobedom Filipa Vujanovića. Razlika u odnosu na protivkandidata Miodraga Lekića toliko je mala da protivkandidat dovodi u pitanje pobedu predsednika Crne Gore. Gosti emisiji "Oko" ocenjuju da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posle dobrog rezultata Miodraga Lekića više ne postoji uverenje da DPS ne može da izgubi izbore.

Docent Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić kaže da je dobar izborni rezultat Miodraga Lekića u psihološkom smislu poraz DPS-a. Vrlo je verovatno da su dobili izbore, navodi Bešić ali dodaje da je to slab rezultat u poređenju sa oktobarskim parlamentarnim izborima.

Kaže i da je na to uticao bojkot glavnog partnera SDP-a, ali ne misli da su ti glasovi jedini razlog lošeg rezultata Filipa Vujanovića. "Izlasnost u Ulcilju, Rožajama, Plavu je bila mala, a to su tradicionalne baze DPS-a. Ne samo da je SDP otkazao poslušnost DPS-u, nego i manjinsko biračko telo koje je bilo podrška DPS-u na svim izborima, pa i na referendumu 2006. godine", navodi Bešić.

Bešić kaže da su oni koji su glasali za Lekića više glasali protiv DPS-a. "Da su samo u još većoj meri manjine otkazale poverenje Vujanoviću, rezultat bi bio još drugačiji", ističe Bešić.

Kako ističe, ne postoji više uverenje DPS-a da ne mogu da izgube izbore. Na pitanje da li bi mogao da izgubi podršku SDP-a u parlamentu, Bešić kaže da se to u ovom trenutku neće desiti, ali da je njihov sukob moguć na dugi rok.

"U samoj izbornoj noći Milo Đukanović je uputio ozbiljne reči SDP-u, već sutradan je rekao da nema raskida vladajuće koalicije. U ovom trenutku će se ti sukobi sanirati, ali na duge staze dve stranke imaju razmimoilaženja o raznim pitanjima", navodi Bešić.

Miljan Premović iz Naprednog kluba kaže da je Lekić moralni pobednik izbora, bez obzira što izborni rezultati još nisu konačni. "Sedam hiljada je razlika u glasovima, a mi smo imali mesec dana pre izbora upis novih osam hiljada birača", navodi Premović.

Miljan Premović kaže da se trećini Srba u Crnoj Gori osporavaju osnovna ljudska prava, a da je svaka politička promena nada da će se nešto promeniti na bolje.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ističe da je Miodrag Lekić oživeo opoziciju u Crnoj Gori. Test za vladajuću koaliciji će, kako navodi, biti u martu iduće godine kada se održavaju lokalni izbori u 12 opština, koji su uvek više od lokalnih izbora.

"Uspeh Lekića može da dovede do formiranja jedinstvenog fronta, došlo je do ohrabrenja uprkos porezu, opozicija može da stvara sliku da je vlast smenjiva", navodi Dejan Vuk Stanković i dodaje da joj na ruku ide to što je ekonomsko-socijalna situacija teška.

Milo Đukanović, kako navodi, ima dva nivoa odgovornosti, da sačuva stranku i vođenje države. Vlast se suočava sa negativnima trendom i sa bolje organizovanom opozicijom, pa će teže izlaziti na kraj nego ranije, smatra Vuk Stanković.

Miloš Bešić kaže da bi određene političke promene bez sumnje donele dobro Crnoj Gori, ali dodaje da je to više zadatak opozicije nego vlasti. "Kad su se prvi put organizovali i ujedinili, kad su imali dobrog kandidata, ugrozili su vlast", navodi Bešić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.