Trenutak za pomirenje u regionu

Izvor: RTS, 05.Maj.2010, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trenutak za pomirenje u regionu

Srbija je u potpunosti posvećena da zajedno sa svoja dva ključna suseda, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, radi na uspostavljanju potpunog pomirenja i trajne stabilnosti, istakao ministar Vuk Jeremić na konferenciji u Ankoni.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić poručio je da je sada najpovoljniji trenutak za narode Balkana da se kao partneri udruže i u miru i pomirenju, stvore bolju budućnost za sve u slobodnoj i ujedinjenoj Evropi.

"Srbija je u potpunosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posvećena da zajedno sa svoja dva ključna suseda - Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom - radi na uspostavljanju potpunog pomirenja i trajne stabilnosti", poručio je Jeremić u obraćanju učesnicima sastanka Jadransko-jonske inicijative koji se održava u italijanskom gradu Ankoni.

"Za to će biti potrebna vizija i odvažnost. Ali to ne sme predugo da traje. Previše vremena je već protraćeno, a još mnogo je zarobljeno teretom i podelama iz prošlosti", rekao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, krug zla mora biti prekinut, tri naroda treba da prestanu da se uzajamno optužuju i to treba da bude ključna tačka napora.

"Ne smemo nikada da zaboravimo istoriju, ali isto tako, nikada ne smemo da dozvolimo da ona ograniči našu sposobnost da ostvarimo mirnu i prosperitetnu budućnost za sve nas", smatra Jeremić.

Balkanski paradoks

Navodeći da Jadransko-jonska oblast, imajući u vidu geografski položaj i baštinu, predstavlja kolevku evropske civilizacije, Jeremić je ukazao na paradoks da je Balkan jedini deo Evrope gde je integracija ostala nedovršena kao posledica nerešenih, otvorenih pitanja.

"Neki smatraju da je na Balkanu moguć samo limitirani napredak, da patimo od svojevrsne 'balkanske bolesti' - previše istorije i neodgovornog rukovodstva. Drugi koriste termin 'balkanizacija kako bi opisali regionalne procese koje karakterišu neprestana politička fragmentacija, prozvoljna nepravda i vraćanje ratovanju'",rekao je ministar.

Jeremić je naglasio da je istorijska obaveza regiona da suštinski redefiniše značenje ovog termina, a da u tom kontekstu, tri države koje čine ključni balkanski trougao - Srbija, Hrvatska i BiH - imaju posebnu dužnost da imaju predvodničku ulogu u toj promeni.

Ističući da je to od izuzetnog značaja jer je reč o transformaciji suštine odnosa između tri države, ministar je rekao da je to ne samo politički prioritet, već i strateški i moralni imperativ.

"Ohrabrujuća je činjenica da se stvari u poslednje vreme kreću u pravom smeru", rekao je Jeremić i podsetio da su odnosi Srbije i Hrvatske počeli da se poboljšavaju i to uprkos različitoj proceni onoga što se desilo tokom ratova od 1991-95. godine.

Bolja budućnost za BiH

Najveći izazov, prema Jeremićevom mišljenju, predstavlja obezbeđivanje bolje budućnosti za BiH.

"Potpuno smo posvećeni poštovanju suvereniteta i teritorijaonog integriteta BiH i to smo jasno stavili do znanja", naglasio je.

"Naša politika koja se bazira na principu jedinstvene Bosne potpuno je u skladu sa aktivnim naporima u cilju ohrabrivanja predstavnika tri konstitutivna naroda i dva entiteta da se slože oko reformi. Prihvatićemo svaki sporazum koji je prihvatljiv za sve njih, a istovremeno ističemo potrebu obostranog poštovanja, pragmatizma i kompromisa", rekao je Jeremić.

Obraćajući se na skupu Jadransko-jonske inicijative, čiji je cilj, kako je rekao, pre svega da promoviše regionalnu integraciju, Jeremić je naveo i da Srbija čini mnogo u cilju potpunog pomirenja.

Podsetio je da je predsednik Srbije Boris Tadić na 10-godšnjicu zločina posetio Srebrenicu i u više navrata izrazio žaljenje zbog politike Srbije u vreme Miloševića, da je Narodna skupština Srbije usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici.

Objavljen rat organizovanom kriminalu

Kao jedan od izazova naveo je i organizovani kriminal. Podsetivši da je predsednik Srbije objavio totalni rat organizovanom kriminalu, Jeremić je pozvao sve zemlje na saradnju na tom planu.

"Nadamo se da će za sve zemlje borba protiv organizovanog kriminala biti prioriotet. Što se nas tiče mi nećemo odustati dok ne ostavrimo pobedu. Ovaj rat ćemo dobiti".

Govoreći o predstojećoj regionalnoj konferenciji u Sarajevu, srpski ministar je izneo mišljenje da u centru pažnje treba da bude pitanje da region želi da načini strateški korak napred ili ne.

"Čvrsto verujemo da dileme ne sme biti - sva raspoloživa sredstva treba usredsediti na dovršetak evropske transformacije Balkana", poručio je Jeremić i podsetio na plan grčkog premijera Jorgosa Papandreua o ulasku zemalja Zapadnog Balkana u EU 2014. godine.

"Ispunjavanjem 'Agende 2014' može biti zatvorena knjiga najstrašnijeg stoleća destrukcije u istoriji starog kontineta", rekao je Jeremić, naglasivši da je članstvo u EU starteški priorotet za Srbiju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.