Trend u stočarstvu Srbije je smanjenje broja grla a bolji proizvodni rezultati (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2021, 13:10

Trend u stočarstvu Srbije je smanjenje broja grla a bolji proizvodni rezultati (AUDIO)

U Pokrajiskoj vladi predstavnici odgajivačkih organizacija iz cele Vojvodine potpisali su ugovore kojima će dobiti novac za poslove selekcije u stočarstvu u ovoj godini. Za te namene iz pokrajnske kase izdvojeno je 50 miliona dinara.

Kroz istoriju, stočari su na svojim farmama ostavljali produktivnija grla i tako poboljšavali proizvodne karakteristike stada.To se radi i u savremenom stočarstvu a posao je podeljen na osnovne, regionalnih i glavne odgajivačke organizacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kaže pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Milorad Malić.

"Osnovne odgajivačke organizacije odlaze na teren i u neposrednom su kontakntu sa odgajivačima, one matiče njihova grla, vrše selekcijske smotre, pomažu pri odabiru najboljih grla. Oni to daju dalje regionalnim organizacijama a dalje ide glavnoj organizaciji a pokrajina daje novac za taj posao" rekao je Malić.

Sekretarijat je potpisao ugovore sa 219 odgajivačkih organizacija. Novac je dobio i Poljoprivredni fakultet gde je sedište glavne odgajivačke organizacije.

Dekan ovog fakulteta Nedeljko Tica kaže da je krajnji cilj ovog posla unapređenje stočarstva.

"Fakultet kao glavna organizacija sarađuje sa osnovnim i regionalnin organizacijama a sve u cilju da imamo što kvalitetniji genetski materijal i da na osnovu toga u budućnosti ostvarujemo bolje rezultate kada je u pitanju stočarska proizvodnja" rekao je Tica.

Trend u stočarstvu Srbije je smanjenje broja grla u svim kategorijama. Međutim, oni koji sada ostaju u proizvodnji ostvaruju bolje proizvodne rezultate kada je reč o proizvodnji mesa i mleka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.