Trend: Monarhije ostaju bez plave krvi

Izvor: Blic, 15.Jul.2013, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trend: Monarhije ostaju bez plave krvi

Rođenjem deteta princa Vilijama i Kejt Midlton, Britanija dobija još jednog naslednika krune koji nije sasvim plave krvi. Takva tendencija svojstvena je većini evropskih, pa i svetskih monarhija.

Naslednici prestola više ne poštuju kruti protokol i biraju životnu saputnicu ili saputnika među običnim svetom. Najpoznatija princeza građanka svakako je bila holivudska ikona Grejs Keli. Legendarna Hičkokova plavuša osvojila je srce princa Renijea od Monaka na Filmskom festivalu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Kanu. Ostala je miljenica miliona gledalaca širom sveta, a njena sudbina za mnoje je bila savremena bajka.

Zato je svet potresla njena tragična smrt u automobilskoj nesreći 1982. godine.

Očevu tradiciju nastavio je i sin Renijea i Grejs, princ Albert oženivši se australijanskom plivačicom. Primer promena na dvorovima je venčanje britanskog princa Vilijama i Kejt Midlton. Mediji su pisali da je lepa “građanka”, čiji je otac pilot, a majka stjuardesa, “udahnula život britanskoj monarhiji”, a njihovo venčanje proglašeno je venčanjem veka.

Ni princeze nisu izuzetak. I one srcem biraju muža. To je dokazala i švedska prestolonaslednica Viktorija udavši se za fitnes instruktora Danijela Vestlinga.

- Tendencija pokazuje da jedna od najekskluzivnijih evropskih institucija - monarhija - postaje sve demokratičnija - ocenila je Karmen Iglesijas, direktorka Centra za političke studije u Madridu. Te promene, smatra ona, doprinose većoj popularnosti evropskih monarha.

Jordan i Japan

Jordanski kralj Abdulah oženio se Ranijom al Jasin, Palestinkom rođenom u Kuvajtu, u junu 1993.

Japanski princ Akihito oženio se Mičiko Šodu, u aprilu 1959, i tako postao prvi član japanske carske porodice koji se oženio građankom.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.